Završen drugi transatlantski ekonomski forum u Washingtonu: Partnerstvo afričkih i balkanskih privrednika

Bez autora
Jun 04 2014

U Washingtonu je danas u Centru za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu zatvoren drugi transatlantski ekonomski forum, na kojem su učesnici razgovarali o poslovnom prilikama na Balkanu, u Sjevernoj Africi i mogućnostima transatlantske saradnje.Esad Pelidija, šef kabineta direktora Energoinvesta, bio je uvodničar na panelu Mogućnosti investiranja na Zapadnom Balkanu, gdje je bilo riječi o potencijalu naše regije, mogućnostima za investitore i šansama za razvoj domaćih kompanija. Pelidija je dogovorio posjetu firme i investitora iz SAD-a Energoinvestu, koji je zainteresiran za strateško partnerstvo sa Energoinvestom na trećim tržištima.

Završen drugi transatlantski ekonomski forum u Washingtonu: Partnerstvo afričkih i balkanskih privrednikaU Washingtonu je danas u Centru za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu zatvoren drugi transatlantski ekonomski forum, na kojem su učesnici razgovarali o poslovnom prilikama na Balkanu, u Sjevernoj Africi i mogućnostima transatlantske saradnje.

Esad Pelidija, šef kabineta direktora Energoinvesta, bio je uvodničar na panelu Mogućnosti investiranja na Zapadnom Balkanu, gdje je bilo riječi o potencijalu naše regije, mogućnostima za investitore i šansama za razvoj domaćih kompanija. Pelidija je dogovorio posjetu firme i investitora iz SAD-a Energoinvestu, koji je zainteresiran za strateško partnerstvo sa Energoinvestom na trećim tržištima.

Predstavljanje kompanija

"Za Energoinvest je važno da ima direktan kontakt sa biznismenima iz Libije, Alžira, Albanije, Tunisa... ali i SAD-a, jer mi preko 95 posto novca zaradimo u inostranstvu, a veliku većinu od tog kolača upravo u regiji Mediterana. Zapadni Balkan ima potencijal, naročito u energetici gdje je Energoinvest lider i tu vidimo šansu za razvijanje dobre saradnje, dobijanja novih poslova i investicija u našoj regiji", kazao je Pelidija.

Predsjednik grupacije MIMS Mujo Selimović predstavio je učesnicima konferencije i nekoliko drugih bh. firmi koje uspješno djeluju u zemljama Sjeverne Afrike te održao niz bilateralnih sastanaka sa poslovnim subjektima iz SAD-a.

Jedan od govornika na panelu o transatlantskim poslovnim mogućnostima bio je i Abdulkarim Milad Mgeg, direktor Ureda za investicije i privatizaciju u Libiji, koji je učesnicima foruma predočio pogodnosti koje libijska vlada inicira za jačanje poslovnog partnerstva sa lokalnim firmama u Libiji.

"Znamo da problematična sigurnosna situacija u našoj zemlji usporava razvoj, ali uvjeren sam da će problemi sa kojima se danas suočavamo proći. Mi smo prirodno bogata zemlja i spremna za partnerstvo sa zemljama šireg Mediterana, kao i SAD-om. Naravno, poslovna saradnja već postoji, a mi smo tu da olakšamo poslovanje kompanijama i članovima inicijative Mediteranskog bazena, te obezbjedimo bržu i efikasniju podršku za uspostavljanje poslovne saradnje sa našim firmama", rekao je Mgeg.

Namjenska industrija

Sami Boukaila, vlasnik BKL industrije iz Alžira, član savjetodavnog poslovnog odbora SAIS projekta Mediteranskog bazena iz ove zemlje, predstavio je mogućnosti partnerstva sa kompanijama sa Balkana u Alžiru.

"Alžir je bio zatvorena zemlja, ali to više nije. Alžirski poslovni ljudi putuju po svijetu, rade biznis od Dubaija, Tokija, Sjedinjenih Američkih Država do Afrike. Imamo želju za razvojem partnerstva sa zemljama šireg Mediterana i već na ovom forumu smo uspostavili dobro kontakte", rekao je Boukaila.

Predstavnici namjenske industrije iz naše zemlje predvođeni Enverom Mujezinovićem su na marginama foruma održali niz sastanaka sa predstavnicima vojne industrije SAD-a s ciljem proširivanja saradnje u oblasti namjenske industrije između BiH i SAD-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik