Zemljama u razvoju treba 2,5 biliona dolara protiv epidemije

Bez autora
Mar 31 2020

Zemljama u razvoju trebaće ove godine 2,5 biliona dolara pomoći da ublaže privrednu krizu prouzrokovanu pandemijom virusa korona, objavila je u ponedeljak agencija Ujedinjenih nacija.

Njihove privrede pretrpeće "ogromne" štete zbog velikog odliva kapitala i gubitka izvoznih prihoda, a što je posledica pada cena robe i deprecijacije valuta. Ukupan učinak biće teži od onoga koji je izazvala finansijska kriza 2008, navodi se u izveštaju, prenosi Seebiz.

Zato je potrebno biliona dolara ubrizgati u gotovini i još bilion dolara pomoći ostvariti kroz otpis dugova, stoji u dokumentu koji je izradila Konferencija UN o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Dodatnih 500 miliona dolara biće potrebno za hitne zdravstvene službe i srodne programe, navodi se u izveštaju.

Države subsaharske Afrike biće najteže pogođene kao i neke druge zemlje poput Pakistana i Argentine, rekao je Ričard Kozul-Wright, direktor za strategije globalizacije i razvoja u UNCTAD-u.

"Biće zbilja gadno", rekao je i upozorio na "zastrašujuću kombinaciju" faktora kakvi su rast dugova, potencijalna deflacijska spirala i velika zdravstvena kriza.

"Međunarodne ustanove moraju vrlo, vrlo ozbiljno uzeti na znanje ove predloge jer je to jedini način da sprečimo štetu koja već nastaje i koja će se pogoršavati", dodao je.

Kozul-Wright procenjuje da će virus korona izazvati deficit od dva do tri biliona dolara ove i iduće godine i dodaje da je ta procena konzervativna.

Kao rani znak tog razornog učinka navodi da se iz glavnih privreda u usponu odlilo 59 milijardi dolara od februara do marta. To je daleko više od 26,7 milijarda dolara koliko se odlilo odmah po izbijanju finansijske krize 2008.

UNCTAD svrstava oko 170 država u kategoriju zemalja u razvoju.

Čelnici skupine najvećih ekonomija (G7) obećali su u četvrtak ubrizgavanje više od 5 bilona dolara u globalnu ekonomiju kako bi ograničili gubitak radnih mesta i plata izazvanih epidemijom virusa korona te učiniti "sve što je moguće kako bi prevladali pandemiju".

Brojke iznesene u izveštaju pod naslovom "Covid-19, šok za zemlje u razvoju" odražavaju ranije procene koje je izneo Međunarodni monetarni fond.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik