Acciona gradi vjetropark u Hrvatskoj

Bez autora
Mar 21 2012

Drugi po veličini španjolski operater vjetroparkova Acciona Energy izvijestio je da je počeo s gradnjom vjetroparka Jelinak u Hrvatskoj čija će snaga iznositi 30 megavata. Vjetropark Jelinak u općini Seget u Splitsko-dalmatinskoj županiji obuhvaćat će dvadesetak Acciona turbina jačine 1,5 megavata i proizvoditi 81 milijun kilovatsati struje godišnje. Opskrbljivat će energijom više od 30.000 hrvatskih kućanstava i zamijeniti oko 48 tisuća barela ekvivalenta fosilnih goriva. Građevinski radovi trebali bi biti završeni do kraja ove godine. Vrijednost investicije nije navedena, no prema prije objavljenim podacima iznosi oko 45 milijuna eura. Hrvatska nudi zanimljive mogućnosti za razvoj vjetroelektrana zbog visoke energetske ovisnosti, značajne uloge fosilnih goriva u elektroenergetskoj mješavini i predstojećeg ulaska u Europsku uniju (očekivani je datum 1. srpnja 2013.).

Acciona gradi vjetropark u HrvatskojDrugi po veličini španjolski operater vjetroparkova Acciona Energy izvijestio je da je počeo s gradnjom vjetroparka Jelinak u Hrvatskoj čija će snaga iznositi 30 megavata.

Vjetropark Jelinak u općini Seget u Splitsko-dalmatinskoj županiji obuhvaćat će dvadesetak Acciona turbina jačine 1,5 megavata i proizvoditi 81 milijun kilovatsati struje godišnje. Opskrbljivat će energijom više od 30.000 hrvatskih kućanstava i zamijeniti oko 48 tisuća barela ekvivalenta fosilnih goriva.

Građevinski radovi trebali bi biti završeni do kraja ove godine, navodi se u priopćenju. Vrijednost investicije nije navedena, no prema prije objavljenim podacima iznosi oko 45 milijuna eura.

Hrvatska nudi zanimljive mogućnosti za razvoj vjetroelektrana zbog visoke energetske ovisnosti, značajne uloge fosilnih goriva u elektroenergetskoj mješavini i predstojećeg ulaska u Europsku uniju (očekivani je datum 1. srpnja 2013.). To znači da će se zemlja morati uskladiti s energetskom i politikom borbe protiv promjene klime u Europskoj uniji, koja se obvezala da će do 2020. povećati udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji na 20 posto, navodi se u priopćenju Accione.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik