Američka kompanija se povlači iz "Lukoila"?

Bez autora
Mar 18 2010

Američka kompanija "KonokoFilips" mogla bi da prepolovi svoj udeo u najvećoj privatnoj ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil" na deset odsto, prinuđena na prodaju aktive kako bi izmirila dugove. Udeo američke frime od 20,6 odsto u ruskoj kompaniji mogao bi da se smanji na 10,3 odsto, mada "Lukoil" ne otkriva ime potencijalnog kupca.Predstavnici "KonokoFilipsa" su prošle jeseni objavili da će kompanija u naredne dve godine prodati aktivu vrednu oko deset milijardi dolara, kako bi poboljšala finansijsko stanje. Dobijena sredstva će se usmeriti u smanjenje dugova, što će kompaniji omogućiti brži povratak na željeni nivo odnosa zaduženosti i kapitala.

Američka kompanija se povlači iz "Lukoila"?Američka kompanija "KonokoFilips" mogla bi da prepolovi svoj udeo u najvećoj privatnoj ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil" na deset odsto, prinuđena na prodaju aktive kako bi izmirila dugove.

Udeo američke frime od 20,6 odsto u ruskoj kompaniji mogao bi da se smanji na 10,3 odsto, mada "Lukoil" ne otkriva ime potencijalnog kupca, navodi agencija Blumberg.

Predstavnici "KonokoFilipsa" su prošle jeseni objavili da će kompanija u naredne dve godine prodati aktivu vrednu oko deset milijardi dolara, kako bi poboljšala finansijsko stanje. Dobijena sredstva će se usmeriti u smanjenje dugova, što će kompaniji omogućiti brži povratak na željeni nivo odnosa zaduženosti i kapitala.

Analitičari su tada pretpostavili da "Konoko" može da proda deset odsto akcija "Lukoila", što bi mu donelo oko pet milijardi dolara.

Među potencijalnim kupcima eksperti su pominjali institucionalne investitore i top menadžere "Lukoila" Vagita Alekperova i Leonida Feduna.

U isto vreme, analitičari su ukazivali da "Konoko" poseduje ogromni portfelj aktive, koja bi mogla da zainteresuje "Lukoil", strateškog partnera, koji pokušava da proširi prisustvo na svetskom tžištu. "KonokoFilips" sada posluje u 30 zemalja, i poseduje aktivu vrednu oko 150 milijardi dolara.

Predsednik "Lukoila" Alekperov je u oktobru demantovao mogućnost prodaje američkog paketa akcija, precizirajući da program smanjenja troškova ne predviđa prodaju za "Konoko" strateške aktive.

"Lukoil" je jedan od najprofitabilnijih biznisa "KonokoFilipsa" i, u slučcaju da proda svoj paket u toj ruskoj kompaniji, ukupna proizvodnja i rezerve američke kompanije će opasti za 20 odsto, upozoravaju analitičari.

Informativna služba "Lukoila" je juče odbila da komentariše da li će menadžeri kompanije učestvovati u mogućem otkupu paketa akcija "Konokoa".

Sam Alekperov je na pitanje novinara da li je "Lukoil" odabrao aktivu koju bi mogao da otkupi od američke kompanije takođe odgovorio negativno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik