BiH može povući sedam milijardi KM investicija u obnovljive izvore energije

Bez autora
Apr 13 2015

Bosna i Hercegovina još nema strategiju energijskog sektora, a energetski potencijali nisu dovoljno iskorišteni. Kao zemlji koja teži evropskim integracijama morat ćemo prilagoditi i svoju politiku, a ona je u Evropskoj uniji usmjerena ka većem korištenju obnovljivih izvora i energetsku efikasnost. Privredna komora Federacije inicirala je izradu energijske strategije, ali i niz prijedloga koji imaju za cilj stvaranje povoljnijeg ambijenta za ulaganje u ovoj oblasti. Naša zemlja ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije. Sa 270 sunčanih dana godišnje, BiH je izuzetno pogodna za korištenje solarne energije. No, ti potencijali su neiskorišteni, jednako kao i potencijali vode i vjetra. Postoji veliki broj potencijalnih partnera, ulaganja, potencijalnih koncesionara koji bi željeli da ulažu u te vidove energije, međutim postoji i veliki broj barijera koje se prilikom dobijanja dozvola za to dešavaju, kaže Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

BiH može povući sedam milijardi KM investicija u obnovljive izvore energijeBosna i Hercegovina još nema strategiju energijskog sektora, a energetski potencijali nisu dovoljno iskorišteni.

Kao zemlji koja teži evropskim integracijama morat ćemo prilagoditi i svoju politiku, a ona je u Evropskoj uniji usmjerena ka većem korištenju obnovljivih izvora i energetsku efikasnost. Privredna komora Federacije inicirala je izradu energijske strategije, ali i niz prijedloga koji imaju za cilj stvaranje povoljnijeg ambijenta za ulaganje u ovoj oblasti. Naša zemlja ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije. Sa 270 sunčanih dana godišnje, BiH je izuzetno pogodna za korištenje solarne energije. No, ti potencijali su neiskorišteni, jednako kao i potencijali vode i vjetra.

“Postoji veliki broj potencijalnih partnera, ulaganja, potencijalnih koncesionara koji bi željeli da ulažu u te vidove energije, međutim postoji i veliki broj barijera koje se prilikom dobijanja dozvola za to dešavaju”, kaže Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Barijere se uglavnom odnose na ishođenje odgovarajućih dozvola i odobrenja, zbog čega ulagači često gube strpljenje i odustaju od investicija. Dok Vlada bude pripremala strategiju, Privredna komora će raditi na registrima potencijala i projekata u toj oblasti. Posebna pažnja posvetit će se uklanjanju prepreka za ulagače.

“Naša ideja je da kroz ovo udruženje obnovljivih izvora energije napravimo od Privredne komore Federacije tzv One Stop Shop, da na jednom mjestu privrednik, potencijalni ulagač može da dobije sve informacije i da mu taj put ukoliko je to moguće skratimo.”, dodaje Jašarspahić

I direktive Evropske unije usmjerene su ka većem korištenju obnovljivih izvora. Naša zemlja bi do 2020. trebala povećati udio proizvedene energije iz ovih izvora sa sadašnjih 38 na 41 posto. Ulaganja u oblast energetike stvorila bi novu perspektivu i za proizvođače opreme iz elektro metalnog sektora, te nas zadržala u društvu zemalja koje izvoze električnu energiju.

“Mi trenutno jesmo izvornik električne energije ali to je više iz razloga možda što nam nije pokrenuta stva industrija koja je nekada bila i mogla biti pokrenuta tako da možda za nekih 5-6 godina ukoliko ne bismo imali dodatnih ulaganja i obnavljanje resursa da bi mogli tada postati uvoznik električne energije.”naglašava Jašarspahić

Procjenjuje se da BiH kroz mehanizme implementacije direktiva Evropske unije može privući oko sedam milijardi eura stranih investicija, a da pri tome ostane dovoljno potencijala obnovljivih izvora za postizanje vlastitih obaveza. U Federalnoj privrednoj komori pozdravljaju opredjeljenje Vlade premijera Novalića da se maksimalno iskoriste potencijali obnovljive energije koje imamo, no istuči kako u isto vrijeme treba nastaviti sa održavanjem termoelektrana, koje su mnogo otpornije na klimatske promjene, prenosi TV1.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik