Biomasa – veliki potencijal za investiranje

Bez autora
Mar 08 2015

Novim Zakonom o energetici, koji je usvojen u decembru 2014. godine, omogućene su jednostavnije procedure i sigurniji uslovi za investitore koji nameravaju da realizuju projekte korišćenja biomase. Srbija bi uskoro trebalo da dobije i prvu internet berzu biomase, najavio je Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike. Berza biomase je deo projekta vrednog 30 miliona dolara, koji se sprovodi u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), rekao je Banjac u Privrednoj komori Srbije (PKS) na stručnoj konferenciji „Mogući problemi u realizaciji projekata korišćenja biomase na osnovu iskustava iz prakse“. Pomoćnik ministra energetike podsetio je da se, u saradnji sa međunarodnim institucijama, realizuje više projekata korišćenje biomase, kako bi se povećala upotreba tog energenta kao jednog od obnovljivih izvora energije. Procene su da je u Srbiji neiskorišćen potencijal biomase od 2,2 miliona tona ekvivalenta nafte. Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije, dodao je Banjac, predviđeno je da se izgrade postrojenja na biomasu kapaciteta 130 megavata, kao i da se u ukupnoj potrošnji goriva poveća udeo biogoriva.

Biomasa – veliki potencijal za investiranjeNovim Zakonom o energetici, koji je usvojen u decembru 2014. godine, omogućene su jednostavnije procedure i sigurniji uslovi za investitore koji nameravaju da realizuju projekte korišćenja biomase. Srbija bi uskoro trebalo da dobije i prvu internet berzu biomase, najavio je Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike.

Berza biomase je deo projekta vrednog 30 miliona dolara, koji se sprovodi u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), rekao je Banjac u Privrednoj komori Srbije (PKS) na stručnoj konferenciji „Mogući problemi u realizaciji projekata korišćenja biomase na osnovu iskustava iz prakse“.

Pomoćnik ministra energetike podsetio je da se, u saradnji sa međunarodnim institucijama, realizuje više projekata korišćenje biomase, kako bi se povećala upotreba tog energenta kao jednog od obnovljivih izvora energije. Procene su da je u Srbiji neiskorišćen potencijal biomase od 2,2 miliona tona ekvivalenta nafte. Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije, dodao je Banjac, predviđeno je da se izgrade postrojenja na biomasu kapaciteta 130 megavata, kao i da se u ukupnoj potrošnji goriva poveća udeo biogoriva.

Ljubinko Savić, sekretar Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS istakao je da je cilj skupa da potencijalne investitore, projektante i korisnike energije iz biomase upozna sa novinama u Zakonu o energetici sa posebnim osvrtom na oblast biomase, mogućnostima finansiranja ovakvih projekata i da iz različitih uglova osvetli probleme koji se mogu javiti u realizaciji projekata korišćenja biomase.

Nenad Đajić, predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost PKS, izrazio je očekivanje da će biti ubrzana realizacija projekata korišćenja obnovljivih izvora energije kako bi sa sadašnjih 21 odsto bio povećan njihov udeo na 27 odsto ukupne potrošnje energije u Srbiji.
 
Stručna konferencija u PKS okupila je eminentne stručnjake iz sektora obnovljivih izvora energije, a bilo je reči o podršci projektima za iskorišćavanje biomase u Srbiji, primerima dobre prakse projektovanja i izgradnje sistema grejanja na drvnu biomasu, smanjenju barijera ubrzanom razvoju tržišta biomase i drugim aktuelnim temama.  Predstavljen je projekat „Studija izvodljivosti daljinskog grejanja na biomasu opštine Nova Varoš“.
 
Organizatori događaja su Udruženje za energetiku i energetsko rudarstvo i Srpsko-slovenački poslovni klub u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine i Stalnom konferencijom gradova i opština i uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, navodi se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik