Cenovni rat Rusije i OPEK-a: Predviđa se pad nafte na 30 dolara za barel

Bez autora
Mar 09 2020

Banka Goldman Saks je skresala svoju prognozu cene nafte za drugi i treći kvartal na 30 dolara po barelu, prenosi Rojters.

Kao razlog za tako drastično smanjenje navodi se cenovni rat između Rusije i Saudijske Arabije i značajan pad tražnje za baftom izazvan koronavirusom koji je ubio više od 3.500 ljudi u svetu.

Cena nafte zabeležila je danas najveći pad još od 1991. godine nakon što je Saudijska Arabija otpočela cenovni rat protiv Rusije snižavajući proizvodnu cenu nafte i preteći da će pojačati priliv najvažnijeg energenta na već poljuljano tržište nafte.

 Cena nafte pala je danas čak 30 odsto, između ostalog i zbog najave Saudijske Arabije da će povećati proizvodnju u aprilu za 10 miliona barela. Ovako oštar dnevni pad cena nafte nije zabeleežen još od januara 1991, kada je započeo prvi Zalivski rat i kada su cene potonule 33 odsto.

"Agresivno snižavanje cena Saudijske Arabije i nepristajanje Rusije na dogovor u petak ukazuju na malu verovatnoću da dođe brzog sporazuma u okviru OPEK plus grupe“, navodi se u informaciji Goldman Saksa na koju se poziva britanska agencija.

Naime, trogodišnji pakt Organizacije zemalja izvoznica nafte i Rusije završen je neslavno nakon što je zvanična Moskva odbila da podrži dalje smanjenje proizvodnje tog kartela, a OPEK je reagovao ukidanjem svih ograničenja na sopstvenu proizvodnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik