Česi na Pešteru grade termoelektranu

Bez autora
May 23 2012

Češka kompanija „Alta” je zainteresovana za izgradnju termoelektrane na Pešteru, u blizini Sjenice, u koju će uložiti oko pola milijare evra i zaposliti oko 1.000 ljudi. To će biti najveća investicija u Sandžaku. Pregovori predstavnika Vlade Srbije i poznate češke firme se privode kraju, a raspisivanje tendera za izvođača radova očekuje se najkasnije do kraja godine. Kapacitet termoelektrane biće od 300 do 350 megavata, a ona će imati veliki značaj za Peštersku visoravan, ali i za celu regiju. Njenom izgradnjom konačno će početi eksploatacija ogromnih rezervi uglja. U planu je otvaranje još jedne jame koja će raditi samo za tu termoelektranu, ali i modernizacija postojeće. Kada dođe ova moćna češka kompanija, uradiće se ozbiljnija istraživanja na celom Pešteru, jer je poznato da ovde ima uglja na više lokacija.

Česi na Pešteru grade termoelektranuČeška kompanija „Alta” je zainteresovana je za izgradnju termoelektrane na Pešteru, u blizini Sjenice, u koju će uložiti oko pola milijare evra i zaposliti oko 1.000 ljudi. To će najveća investicija u Sandžaku.

Pregovori predstavnika Vlade Srbije i poznate češke firme se privode kraju, a raspisivanje tendera za izvođača radova očekuje se najkasnije do kraja godine.

Kapacitet termoelektrane biće od 300 do 350 megavata, a ona će imati veliki značaj za Peštersku visoravan, ali i za celu regiju. Njenom izgradnjom konačno će početi i eksploatacija ogromnih rezervi uglja.

Direktor sjeničkog rudnika uglja Štavalj Mensur Turković ističe da je lanira otvaranje još jedne jame koja će raditi samo za tu termoelektranu, ali i modernizacija postojeće. Kada dođe ova moćna češka kompanija, uradiće se ozbiljnija istraživanja na celom Pešteru, jer je poznato da ovde ima uglja na više lokacija.

Direktor Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA) Samir Kačapor za Blic navodi da bi ova termoelektrana mogla da preporodi Sandžak, da utiče na njegov razvoj, ali i na otvaranje novih radnih mesta. Osim toga, izgradnjom ove termoelektrane poboljšala bi se železnička i putna infrastruktura, jer je vlada Češke zainteresovana da finansira izgradnju železnice od Raške do Novog Pazara i dalje do Peštera i rudnika u Štavlju, kao i povezivanje sa prugom Beograd-Bar, kaže od i dodaje da je već potpisan ugovor sa češkom razvojnom agencijom za ekonomski razvoj Peštera, a oni su realizovali milionski projekat vodosnabdevanja Štavlja.

Česi, s druge strane, obećavaju da će termoelektrana biti poslednja reč tehnike i da neće ugrožavati životnu sredinu i netaknutu prirodu, kao i da će uložiti puno novca u filterska i druga zaštitna postrojenja, navodi Blic.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik