Cijene nafte iznad 83 dolara

Bez autora
May 06 2024

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 43 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 83,39 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 51 cent višoj cijeni, od 78,62 dolara.

Naftna tržišta poljuljali su prošli tjedan posustalo zapošljavanje u SAD-u i nagađanja da bi američka središnja banka mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do jeseni, što bi na dulji rok zakočilo gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

U ponedjeljak tržišta su se stabilizirala nakon što je Saudijska Arabija podigla službene prodajne cijene barela s rokom isporuke u lipnju kupcima u Aziji, sjeverozapadnoj Europi i Mediteranu, signalizirajući da očekuje snažnu potražnju tokom ljeta.

Potporu cijenama pružile su na početku tjedna i naznake oporavka gospodarske aktivnosti u Kini, uz kontinuirane dobre rezultate uslužnog sektora, pojačanu potražnju i poboljšano raspoloženje poslovnih čelnika.

Trgovce istodobno zabrinjava pojačana napetost na Bliskom istoku.

Palestinski Hamas ponovio je da je uvjet za oslobađanje izraelskih talaca prekid vatre u okupiranom Pojasu Gaze. Izrael se pak sprema napasti grad Rafah na granici Gaze i Egipta, pozivajući palestinske izbjeglice da napuste grad.

"Vijest da Izrael ipak namjerava proširiti vojne operacije na Rafah mogla bi osujetiti potencijalni sporazum o prekidu vatre i iznova raspiriti geopolitičku napetost na Bliskom istoku koja se, kako se činilo, počela stišavati", rekao je Tony Sycamore iz IG Marketsa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak pojeftinio 44 centa, na 83,79 dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik