Do naredne sezone dug Sarajevogasa treba biti manji od 35 miliona KM

Bez autora
May 18 2015

Na inicijativu Uprave BH-Gasa, jutros je u Sarajevu održan sastanak s ministrom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senadom Hasanspahićem, direktoricom KJKP Sarajevogas Nihadom Glamoč i direktorom KJKP Toplane-Sarajevo Admirom Džuburom radi pronalaska rješenja vezanog za dugovanje preduzeća Sarajevogas prema BH-Gasu, koje iznosi više od 60 miliona KM. Direktor BH-Gasa Mirza Sendijarević podsjetio je na poteškoće koje su pratile prethodnu sezonu grijanja, istakavši probleme u isporukama gasa koju je izazvao Sarajevogas koji ne izmiruje obaveze prema BH-Gasu za uredno isporučeni gas, zbog čega dolazi do gomilanja obaveza prema dobavljaču Gazprom-Exportu...

Na inicijativu Uprave BH-Gasa, jutros je u Sarajevu održan sastanak s ministrom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senadom Hasanspahićem, direktoricom KJKP Sarajevogas Nihadom Glamoč i direktorom KJKP Toplane-Sarajevo Admirom Džuburom radi pronalaska rješenja vezanog za dugovanje preduzeća Sarajevogas prema BH-Gasu, koje iznosi više od 60 miliona KM.

Direktor BH-Gasa Mirza Sendijarević podsjetio je na poteškoće koje su pratile prethodnu sezonu grijanja, istakavši probleme u isporukama gasa koju je izazvao Sarajevogas koji ne izmiruje obaveze prema BH-Gasu za uredno isporučeni gas, zbog čega dolazi do gomilanja obaveza prema dobavljaču Gazprom-Exportu.

Uprava BH-Gasa očekuje da će konačno biti riješen problem naplate od Sarajevogasa i da ćemo u novu sezonu grijanja ući spremniji nego prošle godine, a što podrazumijeva da dug Sarajevogasa bude manji od 35 miliona KM do septembra ove godine.

Ministar Hasanspahić rekao je da će se angažovati u rješavanju tog problema, te da Vlada Kantona Sarajevo priprema i novu tarifnu politiku.

Na sastanku je spomenuto i značajno povećanje transportnih troškova gasa kroz Republiku Srpsku i svi efekti koje će to povećanje izazvati.

O tom problemu su informirani i kantonalno i federalno resorno ministarstvo, te su se obje strane saglasile da je potrebno hitno naći rješenje, saopćeno je iz BH-Gasa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik