Do septembra objekat prve mini-hidroelektrane na jugu Srbije

Bez autora
Jul 11 2011

Ukoliko do kraja godine bude i zvanično okončana procedura tehničkog prijema brane Provonek iznad Vranjske Banje, ova akumulacija koja već pet godina snabdeva šire područje vranjske opštine pijaćom vodom, mogla bi i zvanično da bude značajan hidroenergetski potencijal juga Srbije. U aprilu je završena kompletna tehnička dokumentacija sa jasno naznačenim građevinskim potrebama, a EPS je već počeo proceduru nabavke opreme, turbina, generatora za mini hidroelektranu snage 900 kilovata, bila bi locirana ispod brane Prvonek, a za ovaj posao izabrani su subotički „ATB Sever“ i slovenačka kompanija AHE. Očekuje se da objekat prve mini-hidroelektrane na jugu Srbije bude završen do septembra, a da u skladu sa kompletiranjem dokumentacije za branu Prvonek počne i isporuka električne energije. Cena struje proizvedene u ovakvom tipu energetskog objekta bila bi mnogo niža od trenutne. Dosadašnje procene koje je EPS radio na jugu Srbije u oblasti izgradnje mini-hidroelektrana ukazuje da bi u narednom periodu samo u Pčinjskom okrugu moglo da bude izgrađeno više od 40 ovakvih centrala, a najviše na području opština Surdulica, Vladičin Han i Vranje.

Do septembra objekat prve mini-hidroelektrane na jugu SrbijeUkoliko do kraja godine bude i zvanično okončana procedura tehničkog prijema brane Provonek iznad Vranjske Banje, ova akumulacija koja već pet godina snabdeva šire područje vranjske opštine pijaćom vodom, mogla bi i zvanično da bude značajan hidroenergetski potencijal juga Srbije.

U aprilu je završena kompletna tehnička dokumentacija sa jasno naznačenim građevinskim potrebama, a EPS je već počeo proceduru nabavke opreme, turbina, generatora za mini hidroelektranu snage 900 kilovata, bila bi locirana ispod brane Prvonek, a za ovaj posao izabrani su subotički „ATB Sever“ i slovenačka kompanija AHE.

Očekuje se da objekat prve mini-hidroelektrane na jugu Srbije bude završen do septembra, a da u skladu sa kompletiranjem dokumentacije za branu Prvonek počne i isporuka električne energije. Cena struje proizvedene u ovakvom tipu energetskog objekta bila bi mnogo niža od trenutne. Dosadašnje procene koje je EPS radio na jugu Srbije u oblasti izgradnje mini-hidroelektrana ukazuje da bi u narednom periodu samo u Pčinjskom okrugu moglo da bude izgrađeno više od 40 ovakvih centrala, a najviše na području opština Surdulica, Vladičin Han i Vranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik