Dobit "Elektrokrajine" 1,36 miliona KM

Bez autora
Mar 04 2020

Banjalučka "Elektrokrajina" 2019. godinu okončala je pozitivnim poslovnim rezultatom uz ostvarenu bruto dobit od 1,36 miliona KM, uprkos značajnim finansijskim opterećenjima uzrokovanim procesom reorganizacije i drugim spoljnim faktorima na koje preduzeće nije moglo uticati.

"Elektrokrajina" prošle godine počela je reorganizaciju kroz prvu fazu gašenja djelatnosti snabdijevanja električnim energijom, u kojoj je od 1. septembra ostala bez više od 430 kupaca sa visokog i srednjeg naponskog nivoa, koje je preuzela Direkcija za snabdijevanje pri "Elektroprivredi RS" u Trebinju.

Gubitak najvećih potrošača u zadnja četiri mjeseca prošle godine uticao je na smanjenje prihoda od električne energije za čak 9,4 miliona KM, uključujući i prihod od mrežarina.

Pored toga, prihodi od kamata minule godine smanjeni su za 2,15 miliona KM zbog zakonskog smanjenja stope zatezne kamate i prelaska kupaca kod drugog.

Na rashodovnoj strani su se, takođe, pojavile troškovi kojih nije bilo u 2018. godini i na koje preduzeće nije moglo uticati, u ukupnom iznosu od 4,1 miliona KM. Od toga su troškovi debalansa prema "Elektroprivredi RS" lani iznosili 1,8 miliona KM, dok su naknade za sistemske i pomoćne usluge Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) i Nezavisnog operatora sistema u BiH povećani za 2,3 miliona KM.

Uprkos dodatnim višemilionskim opterećenjima, "Elektrokrajina" je, zahvaljujući mjerama Uprave, prije svega na dosljednoj naplati potraživanja, rezanju nerentabilnih troškova i smanjenju distributivnih gubitaka, uspjela 2019. godinu da završi pozitivnim finansijskim rezultatom.

Ukupna bruto potraživanja lani su smanjena za čak 19,72 miliona KM, dok su prihodi od naplaćenih otpisanih potraživanja uvećani za 1,73 miliona KM, što je donijelo pozitivan efekat od 21,45 miliona KM.

Pored toga, preduzeće je poboljšalo koeficijente tekuće likvidnosti, finansijske stabilnosti i solventnosti, a smanjilo materijalne i nematerijalne troškove, rashode neproizvodnih usluga, reprezentacije i ostale rashode.

Distributivni gubici preduzeća u minuloj godini smanjeni su za 1,1 procentni poen, što je donijelo finansijski efekat od 2,5 miliona KM, dok su ukupne obaveze preduzeća smanjene za 5,8 miliona KM.

"Elektrokrajina" je u protekloj godini značajno pojačala aktivnosti na suzbijanju krađe električne energije. Obračunata neovlaštena potrošnja lani je iznosila 855.000 KM, što je i više nego dvostruko veća vrijednost u odnosu 2018. godinu, kada je otkrivena krađa električne energije u iznosu od 378.000 KM.

U razvoj uloženo 24,5 miliona KM

"Elektrokrajina" je prošle godine u izgradnju i sanaciju 380 kilometara elektrodistributivne mreže i 137 trafo-stanica te druge razvojne potrebe, investirala ukupno 24,5 miliona KM.

U avgustu 2019. započeo je veliki trogodišnji projekat rekonstrukcije mreže u vrijednosti od skoro 30 miliona KM. Samo za nešto više od četiri mjeseca projektnih radova, zaključno sa krajem prošle godine, postavljeno je oko 2.000 novih betonskih stubova i razvučeni su provodnici na trasi dužine 60 kilometra, čime je više hiljada kupaca "Elektrokrajine" dobilo daleko kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik