Država bespovratno financira 60 posto investicije

Bez autora
Apr 27 2010

Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti objavit će u srijedu natječaj za sufinanciranje projekata korištenja ukapljenog naftnog plina (UNP) i sunčeve energije u kućanstvima na otocima Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Cilj natječaja je tijekom ove godine provesti najmanje 100 projekata u kućanstvima na otocima, vodeći računa da pripadaju različitim županijama, a u kojima bi se za zagrijavanje, hlađenje, pripremu tople vode i kuhanje kao primarni energent koristio UNP ili kombinirani sustav UNP-sunčeva energija. Ministarstvo i Fond su za to ukupno predvidjeli 3.080.000 kuna, a korisnici će po jednom projektu moći dobiti bespovratnih 30.800 kuna, što je oko 60 posto ukupno procijenjenih troškova investicije.

Država bespovratno financira 60 posto investicijeMinistarstvo gospodarstva rada i poduzetništva i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti objavit će u srijedu natječaj za sufinanciranje projekata korištenja ukapljenog naftnog plina (UNP) i sunčeve energije u kućanstvima na otocima Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije.

Cilj natječaja je tijekom ove godine provesti najmanje 100 projekata u kućanstvima na otocima, vodeći računa da pripadaju različitim županijama, a u kojima bi se za zagrijavanje, hlađenje, pripremu tople vode i kuhanje kao primarni energent koristio UNP ili kombinirani sustav UNP-sunčeva energija.

Ministarstvo i Fond su za to ukupno predvidjeli 3.080.000 kuna, a korisnici će po jednom projektu moći dobiti bespovratnih 30.800 kuna, što je oko 60 posto ukupno procijenjenih troškova investicije, kažu u Fondu.

Podnositelji ponuda moraju uz potvrdu o prebivalištu na otoku, izvod iz katastra i vlasnički list objekta dostaviti odgovarajući akt o građenju, idejno rješenje za projekt instalacije malog spremnika UNP-a, procijenu troškova i projektantski troškovnik ili ponudu dobavljača za nabavu opreme i izvođenje radova.

Taj natječaj je dio provedbe Vladine Strategije korištenja ukapljenog naftnog plina na otocima i Programa korištenja ukapljenog naftnog plina na otocima (2008.-2012.) kojima se, umjesto loživog ulja, na otocima predviđa poticanje korištenja ekološki i energetski prihvatljivijeg zamjenskog energenta UNP-a.

UNP je jedini energent čija je proizvodnja u Hrvatskoj znatno veća od njegove potrošnje. Danas je korištenje UNP-a trend u razvijenim zemljama i smatra se prethodnicom prirodnom plinu na područjima na kojima još ne postoji plinska mreža.

Prošle godine je realizirano 45 takvih projekata na otocima, a najveći interes pokazali su stanovnici Krka i Brača.

Detaljnije informacije o natječaju mogu se pronaći na internetskoj stranici Fonda - www.fzoeu.hr.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik