EBRD istražuje nepravilnosti u TEŠ 6

Bez autora
Apr 19 2012

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) istražuje navodne nepravilnosti u vođenju projekta termoelektrane TEŠ 6 u Šoštanju, što je najveći energetski projekt u Sloveniji. EBRD je priopćio da u istrazi usko surađuje s Europskom investicijskom bankom (EIB), koja je kao i EBRD sufinancirala taj projekt, kao i s nadležnim slovenskim tijelima. Slovensko protukorupcijsko povjerenstvo u veljači je objavilo mišljenje da je projekt gradnje termocentrale, za koju je glavni isporučitelj opreme tvrtka Alstom, bio vođen "netransparentno i uz nedostatnu kontrolu", te da su ga pratili "politički i lobistički utjecaji", uz sumnje da je riječ o korupciji i sukobu interesa. EBRD i dalje ostaje pri odluci da će financirati projekt modernizacije radi smanjivanja štetnih emisija u najvećoj slovenskoj termocentrali, koja je važna za stabilnost slovenskog elektroenergetskog sustava, te da isplata rata već odobrenog kredita još nije službeno prekinuta. Europska investicijska banka (EIB) još je u veljaći prošle godine odobrila 110 milijuna eura kredita za TEŠ 6, a za preostalih 440 milijuna eura zahtijeva jamstvo države.

EBRD istražuje nepravilnosti u TEŠ 6Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) istražuje navodne nepravilnosti u vođenju projekta termoelektrane TEŠ 6 u Šoštanju, što je najveći energetski projekt u Sloveniji, objavila je u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

EBRD je priopćio da u istrazi usko surađuje s Europskom investicijskom bankom (EIB), koja je kao i EBRD sufinancirala taj projekt, kao i s nadležnim slovenskim tijelima.

Slovensko protukorupcijsko povjerenstvo u veljači je objavilo mišljenje da je projekt gradnje termocentrale, za koju je glavni isporučitelj opreme tvrtka Alstom, bio vođen "netransparentno i uz nedostatnu kontrolu", te da su ga pratili "politički i lobistički utjecaji", uz sumnje da je riječ o korupciji i sukobu interesa.

EBRD i dalje ostaje pri odluci da će financirati projekt modernizacije radi smanjivanja štetnih emisija u najvećoj slovenskoj termocentrali, koja je važna za stabilnost slovenskog elektroenergetskog sustava, te da isplata rata već odobrenog kredita još nije službeno prekinuta.

Europska investicijska banka (EIB) još je u veljaći prošle godine odobrila 110 milijuna eura kredita za TEŠ 6, a za preostalih 440 milijuna eura zahtijeva jamstvo države.

O jamstvima bi uskoro trebao odlučiti parlament. Vlada načelno podržava izdavanje državnog jamstva, ali uvjetno, zahtijevajući kontrolu rasta troškova projekta koji su po nekim navodima narasli na više od 1,2 milijardi eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik