„Elektroprijenos BiH“ ulaže 200 miliona KM

Bez autora
May 26 2020

Premijeri Federacije BiH Fadil Novalić i RS Radovan Višković dogovorili su prije desetak dana deblokadu državne kompanije „Elektroprijenos BiH“, na čijem je računu godinama blokirano više od 120 miliona maraka predviđenih za investicije.

Novi sistem

Na sastanku premijera u Doboju bio je i direktor „Elektroprijenosa BiH“ Matan Žarić, koji je za „Avaz“ kazao da je na tom sastanku Uprava kompanije zadužena da pripremi i usvoji finansijski plan za ovu godinu. 

- Taj naš plan moraju usvojiti Upravu, Upravni odbor i Skupština. Kompletnu tu proceduru usvajanja plana praktično bismo trebali završiti do sredine šestog mjeseca - kazao je Žarić.

Prema njegovim riječima, usvajanjem finansijskog plana bit će deblokirano oko 200 miliona maraka. Osim toga, bit će na raspolaganju kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Novac će biti utrošen u velike projekte koji bi mogli krenuti ove godine i za njihovu realizaciju trebat će više godina.

- Ključni projekti su u oblasti telekomunikacija, mijenjamo upravljački sistem. Naša oprema je stara više od 20 godina, a većina dobavljača daje opremu na 15 godina, pa je ne možemo ni zamijeniti jer se to više ne proizvodi. Dakle, moramo zamijeniti cijeli način upravljanja telekomunikacijskim sistemom - rekao je Žarić.

Zamjena mreže

Nadalje, tu su i zamjena mreže i izgradnja novih trafostanica u Sarajevu, na Jahorini, Živinicama, Banjoj Luci...

- Imamo čitav niz trafostanica koje su odranije potencirane, elektroprivrede nam šalju zahtjeve koje trafostanice moramo raditi. Tu je i dalekovod Jablanica - Mostar. Od kraja rata nikad nije obnovljen i sada smo ga uvrstili. Ima dosta transformatora koji su izgorjeli u trafostanicama, moramo kupiti deset transformatora, a svaki košta oko milion maraka - naglasio je Žarić.

Prijem novog kadra

- Neki naredni korak trebat će biti prijem kadra. Nedostaje nam oko 280 radnika. Potrebni su nam električari, inžinjeri... - naglasio je Žarić. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik