Elektroprivreda BiH nastavlja strateške projekte

Bez autora
Mar 10 2011

"Elektroprivreda BiH" nastavlja započete pripreme za izgradnju strateških elektroenergetskih projekata u FBiH, a što su mali dioničari ove kompanije označili nezakonitim. Skupština dioničara "Elektroprivrede BiH" usvojila je u srijedu revidirani trogodišnji plan poslovanja preduzeća 2010 - 2012. u dijelu koji se odnosi na 2011. godinu, a koji podrazumijeva i nastavak aktivnosti za izgradnju bloka sedam u Termoelektrani Tuzla, bloka osam u TE Kakanj, te bloka jedan u Bugojnu. Pripreme za blok sedam i blok osam se, prema usvojenom planu, realiziraju na tri strateška pravca - zatvaranje konstrukcije finansiranja, donošenje investicione odluke o izgradnji i izbor strateškog partnera za zajednička ulaganja.

Elektroprivreda BiH nastavlja strateške projekte"Elektroprivreda BiH" nastavlja započete pripreme za izgradnju strateških elektroenergetskih projekata u FBiH, a što su mali dioničari ove kompanije označili nezakonitim.

Skupština dioničara "Elektroprivrede BiH" usvojila je u srijedu revidirani trogodišnji plan poslovanja preduzeća 2010 - 2012. u dijelu koji se odnosi na 2011. godinu, a koji podrazumijeva i nastavak aktivnosti za izgradnju bloka sedam u Termoelektrani Tuzla, bloka osam u TE Kakanj, te bloka jedan u Bugojnu.

Pripreme za blok sedam i blok osam se, prema usvojenom planu, realiziraju na tri strateška pravca - zatvaranje konstrukcije finansiranja, donošenje investicione odluke o izgradnji i izbor strateškog partnera za zajednička ulaganja.

Predstavnik malih dioničara Damir Ferhatbegović uložio je prigovor na ovaj dio revidiranog plana poslovanja.

"Ovom odlukom se pokušava dati ovlaštenje za izbor strateškog partnera bez obzira na uslove tog partnerstva. Time se nama, malim dioničarima, pokušava uskratiti pravo da u slučaju da uslovi ne budu povoljni za preduzeće i male dioničare, iskoristimo pravo na poništavanje takvog ugovora", kazao je Ferhatbegović.

Na ove tvrdnje direktor EP BiH Amer Jerlagić uzvratio je stavom da će sve ključne odluke u vezi s realizacijom projekta izgradnje bloka u TE Tuzla donositi Skupština EP BiH, a što podrazumijeva odluku o izboru strateškog partnera, odluku o osnivanju projektne kompanije, kao i odluku o izgradnji bloka sedam kojom će se odrediti i izvori finansiranja i odobriti dugoročni ugovori o isporuci električne energije.

"Pitanje izgranje bloka seadm će se tretirati u više trogodišnjih i godišnjih planova koje će donositi Skupština EP BiH", kazao je Jerlagić, dodajući da su pripremne aktivnosti, a one uključuju izradu idejnog projekta, dobijanje okolinskih dozvola, urbanističkih saglasnosti i građevinske dozvole, predviđene planom poslovanja društva.

Dodao je da će za svaki sljedeći korak u vezi s izgradnjom budućih velikih blokova dioničari donositi odluku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik