„Elektroprivreda BiH“ plaća 214 miliona KM avansa Kinezima

Bez autora
Jun 17 2020

„Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) uplatit će 214 miliona KM avansa kineskim partnerima do kraja mjeseca, a radi se o izvođačima radova na Bloku 7 Termoelektrane (TE) Tuzla.

Kreditna sredstva

Na ovaj način ova državna firma ispoštovat će svoj dio obaveza iz ugovora i investicije vrijedne 1,4 milijarde maraka, koju su odobrili Vlada i Parlament Federacije.

Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ i Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u EPBiH.

Državna firma osigurala je ova sredstva putem kreditnog zaduženja. Salkić nam je pojasnio da ranije ova sredstva izvođaču radova, koji čini konzorcij „China Gezhouba Group Company Ltd - CGGC'' i „China Energy Engineering Group“, nisu bila uplaćena zbog pandemije koronavirusa.

- Bez obzira na sve, konačan rok izgradnje nije ugrožen jer se u međuvremenu radilo na baznom dizajnu. Osim toga, pripremni radovi idu svojim tokom i tu nema kašnjenja. Kako smo ranije i najavili, mi ćemo Kinezima predati kompletno gradilište - rekao je Salkić.

Pripremni radovi


Kada su u pitanju pripremni radovi, oni su koštali 18 miliona KM. Izvođači su konzorcij firmi „ITC Zenica“, „Prijedor putevi“ i „Integral“ Banja Luka. I ove firme izabrane su na međunarodnom tenderu, a već su uradile skoro pa više od 80 posto posla.

- Sada čekamo povoljnu epidemiološku situaciju da uvedemo izvođače iz Kine u gradilište. Oni su već upoznati s baznim dizajnom - kazao je Salkić.

Šta je sve urađeno


Firme koje su angažirane na pripremnim radovima već su obavile poravnjavanje terena, završile kanale za vodu, kolektore. Nabavljene su u cijevi za izmještanje cjevovoda. U narednom periodu započet će izgradnja ograde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik