Energetsko certificiranje: Obuka za 32 polaznika

Bez autora
Feb 07 2011

Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj iz Sarajeva, odlukom federalnog Ministarstva prostornog uređenja, ovlašten je za nosioca Programa osposobljavanja i usavršavanja za energetske preglede i energetsko certificiranje objekata. Osposobljavanje prvih generacija energetskih certifikatora u Federaciji BiH bit će održano u Sarajevu od 9. do 18. februara i taj termin programa je već popunjen. Voditelj projekta u CETEOR-u Sanjin Avdić kazao je da su za obuku u tom periodu prijavljena 32 polaznika. Naredna dva termina obuke su od 21. februara do 4. marta, odnosno od 21. do 25. marta...

Energetsko certificiranje: Obuka za 32 polaznikaCentar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj iz Sarajeva, odlukom federalnog Ministarstva prostornog uređenja, ovlašten je za nosioca Programa osposobljavanja i usavršavanja za energetske preglede i energetsko certificiranje objekata.

Osposobljavanje prvih generacija energetskih certifikatora u Federaciji BiH bit će održano u Sarajevu od 9. do 18. februara i taj termin programa je već popunjen. Voditelj projekta u CETEOR-u Sanjin Avdić kazao je da su za obuku u tom periodu prijavljena 32 polaznika. Naredna dva termina obuke su od 21. februara do 4. marta, odnosno od 21. do 25. marta.

Ministarstvo prostornog uređenja je, prema Zakonu o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, pokrenulo izradu nove generacije pravilnika iz oblasti energetske efikasnosti. Realizirajući osnovne odredbe Direktive 2002/91 o energetskim svojstvima zgrada, tim pravilnicima uvode se obaveze energetskog pregleda i certificiranja objekata, kao i nova filozofija i pristup budžetima.

- Cilj je osposobiti stručnjake da na neovisan način provode energetske preglede i certifikaciju objekata, te izrađuju popratne preporuke za ekonomski povoljno poboljšanje energetskih karakteristika objekata, kazao je Avdić.

Nastavu će izvoditi profesori i naučni radnici Mašinskog, Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, Mašinskog fakulteta u Tuzli, iskusni projektanti, proizvođači EE opreme i drugi stručnjaci. U okviru programa, polaznicima će se omogućiti i praktično obavljanje energetskog certificiranja, te će im biti predstavljan i dodijeljen software koji će moći koristiti za potrebe energetskog pregleda i certificiranja objekata.

Nakon obuke, CETEOR će izdati uvjerenje o učestvovanju na programu usavršavanja, na osnovu kojeg polaznik tog programa stječe pravo polaganja ispita pred stručnim odborom pri federalnom Ministarstvu prostornog uređenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik