Energija budućnosti na pragu

Bez autora
Jul 07 2011

Kanjiža bi mogla već krajem 2012. godine da započne masovnu proizvodnju i korišćenje obnovljivih energija, što predstavlja svakako pionirski poduhvat u našoj zemlji. Lokalna samouprava je pri kraju pregovora o izgradnji solarnog parka sa investitorima iz Mađarske i Južne Koreje, i u potrazi je za najpovoljnijom lokacijom na kojoj će se izgraditi solarni park, odnosno centrala za proizvodnju energije dobijene od sunca. Budući partneri u tom poslu su južnokorejska kompanija „Hunday Havy Industries“, i mađarska firma „Asianet“, a vrednost investicije je 11 miliona evra. Buduća solarna elektrana će imati snagu od pet megavata, a zauzimaće površinu od 15 hektara. Nešto ranije Kanjiža je već krenula i u izgradnju vetroparka, te bi za dve godine mogla biti jedna od energetski najboljih ekoloških sredina u Srbiji, čiji bi dobar deo energetske potrošnje činile upravo energija vetra i sunca. Pored elektrana, u planu je i otvaranje edukativnog centra za obrazovanje stručnjaka ovih profila, koji bi bili obučeni za rad na solarnim postrojenjima, što bi svakako bilo značajno za čitavu zemlju jer je reč o novoj vrsti posla.

Energija budućnosti na praguKanjiža bi mogla već krajem 2012. godine da započne masovnu proizvodnju i korišćenje obnovljivih energija, što predstavlja svakako pionirski poduhvat u našoj zemlji.

Lokalna samouprava je pri kraju pregovora o izgradnji solarnog parka sa investitorima iz Mađarske i Južne Koreje, i u potrazi je za najpovoljnijom lokacijom na kojoj će se izgraditi solarni park, odnosno centrala za proizvodnju energije dobijene od sunca.

Budući partneri u tom poslu su južnokorejska kompanija „Hunday Havy Industries“, i mađarska firma „Asianet“, a vrednost investicije je 11 miliona evra. Buduća solarna elektrana će imati snagu od pet megavata, a zauzimaće površinu od 15 hektara.

Nešto ranije Kanjiža je već krenula i u izgradnju vetroparka, te bi za dve godine mogla biti jedna od energetski najboljih ekoloških sredina u Srbiji, čiji bi dobar deo energetske potrošnje činile upravo energija vetra i sunca. Pored elektrana, u planu je i otvaranje edukativnog centra za obrazovanje stručnjaka ovih profila, koji bi bili obučeni za rad na solarnim postrojenjima, što bi svakako bilo značajno za čitavu zemlju jer je reč o novoj vrsti posla.

Jelena Đeri, pomoćnica gradonačelnika Kanjiže za investicije, kaže za Danas da je opština u ovom projektu videla višestruku korist.

- Pre svega, radi se o činjenici da su neobnovljivi izvori energije sve neizvesniji i da se prosto mora razmišljati i da se moraju preduzimati konkretni koraci o ovakvim alternativnim energetskim izvorima. To je evropski i svetski trend, ali i potreba, i mi ćemo morati tome da se prilagodimo...

Nova elektrana takođe otvara mogućnost zapošljavanja, ali i nove razvojne mogućnosti kako za samu opštinu tako i ceo region. Posebno treba to posmatrati u okviru dugoročnog razvoja jer će projekat na kojem sada radimo imati značaj ne samo za nas nego i za buduće generacije - kaže Jelena Đeri.

Izgradnju solarne elektrane u Kanjiži podržala je i pokrajina, odnosno Pokrajinski sekretarijat za energetiku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik