Energiju malih vodotokova Srbija nedovoljno koristi

Bez autora
Jun 05 2012

Korišćenjem ukupnog potencijala hidroelektrana manjih od 10 megavata u Srbiji je moguće proizvesti oko 4,7 posto struje, a na osnovu postojećeg potencijala u mini hidroelekranama moglo bi da se proizvede 15 posto sadašnje proizvodnje struje u hidroelekranama. Od 2010. godine i u Srbiji je uveden sistem podsticajnih otkupnih cena, takozvanog “fid-in” tarifnog sistema za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, čime se podstiču investicije i u male hidroelektrane. Energija malih vodotokova bogatsvo je koje Srbija nedovoljno koristi. Od ukupnog energetskog potencijala obnovljivih izvora energije oko 10 posto ide na potencijal malih vodotokova na kojima se mogu graditi male hidroelektrane. Procenjena vrednost investicija u proširenje ovih kapaciteta iznosi skoro 13 miliona evra.

Energiju malih vodotokova Srbija nedovoljno koristiKorišćenjem ukupnog potencijala hidroelektrana manjih od 10 megavata u Srbiji je moguće proizvesti oko 4,7 posto struje, a na osnovu postojećeg potencijala u mini hidroelekranama moglo bi da se proizvede 15 posto sadašnje proizvodnje struje u hidroelekranama.

Na konferenciji o prednostima i perspekitavama razvoja mini hidroelektrana u Gazmigradskoj banji zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Srbije Bojan Kovačić kazao je da je od 2010. godine i u Srbiji uveden sistem podsticajnih otkupnih cena, takozvanog “fid-in” tarifnog sistema za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, čime se podstiču investicije i u male hidroelektrane.

Struja proizvedena u mini hidroelektrama otkupljuje se po cenama od 7,8 do 9,7 evrocenti po kilovat satu, navodi se u saopštenju organizatora konferencije, Centralno-evropskog foruma za razvoj - Cedef.

Prema rečima direktora Elektrodistribucije Jugoistok Dragana Milentijevića, energija malih vodotokova bogatsvo je koje Srbija nedovoljno koristi. Od ukupnog energetskog potencijala obnovljivih izvora energije oko 10 posto ide na potencijal malih vodotokova na kojima se mogu graditi male hidroelektrane. Procenjena vrednost investicija u proširenje ovih kapaciteta iznosi skoro 13 miliona evra.

Milentijević je istakao da u 2012. godini postoji mogućnost da se udvostruči broj malih hidroelektrana i očekuje se višestruko povećanje instalisane snage.

Predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aca Marković, kazao je da je do sada izgrađeno 16 mini hidroelektrana, a EPS u skorijoj budućnosti planira izgradnju još devet mini hidroelektrana. EPS trenutno ima ugovornu obavezu prema 25 povlašćenih proizvođača, od kojih otkupljuje svu proizvedenu energiju po povlašćenim tarifama.

Predsednica Upravnog odbora Cedefa Jovanka Arsić-Karišić, navela je da je Srbija bogata brdsko planinskim vodotokovima koji su pogodni za izgradnju mini hidroelektrana. Značaj mini hidroelektrana u energetskom smislu nije tako veliki, ali je strateški značaj mnogo veći, sa stanovišta sigurnosti snabdevanja i zapošljavanja domaćih kapaciteta za proizvodnju opreme i izvođenje radova. Tako bi se, pored pozitivnih socijalno ekonomskih efekata, ostvarila i ušteda oko 52 miliona dolara, dodala je ona.

Cedef je po drugi put održao konferenciju o mini hidroelektranama povodom 5. juna Svetskog dana zaštite životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik