EP BiH će na Bosni graditi 25 elektrana

Bez autora
Apr 26 2010

"Elektroprivreda BiH" ima u planu da do 2025. godine izgradi 25 protočnih hidrocentrala na rijeci Bosni. Za gradnju objekata na potezu od Vogošće do Doboja, instalisane snage 350 megavata, planirano je ulaganje milijardu maraka. Ne žele samo energetski iskoristiti rijeku Bosnu, nego i sagraditi ribolovne staze, urediti obale, da one ne budu odlagališta smeća. Radi se o projektima po uzoru na one iz Slovenije, uz rijeke Dravu i Savu. Ove centrale će biti protočnog karaktera i nema razloga za zabrinutost lokalnog stanovništva. Gradnja prve od 25 hidrocentrala, HE Vranduk, snage 21 mW, trebalo bi da počne već ovog ljeta. Do jula će biti završena sva administrativna procedura...

EP BiH će na Bosni graditi 25 elektrana"Elektroprivreda BiH" ima u planu da do 2025. godine izgradi 25 protočnih hidrocentrala na rijeci Bosni.

Za gradnju objekata na potezu od Vogošće do Doboja, instalisane snage 350 megavata, planirano je ulaganje milijardu maraka.

"Ne želimo samo energetski iskoristiti rijeku Bosnu, nego i sagraditi ribolovne staze, urediti obale, da one ne budu odlagališta smeća. Radi se o projektima po uzoru na one iz Slovenije, uz rijeke Dravu i Savu. Ove centrale će biti protočnog karaktera i nema razloga za zabrinutost lokalnog stanovništva", kaže Amer Jerlagić, generalni direktor EP BiH.

Gradnja prve od 25 hidrocentrala, HE Vranduk, snage 21 mW, trebalo bi da počne već ovog ljeta.

"Do jula će biti završena sva administrativna procedura. Investicija je vrijedna oko stotinu miliona KM za čiju realizaciju će tokom narednih pet godina angažovano biti oko 800 radnika", rekao je Jerlagić, dodajući da će pri EP BiH uskoro biti formirana posebna podružnica Hidrocentrale na rijeci Bosni, čije će sjedište biti u Zenici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik