„EPS Distribucija” Beograd povećavala zarade mimo propisa

Bez autora
Dec 02 2020

Kada je odlučivao o povećanju plata za narednu godinu, ministar finansija je znao ono što smo svi naslućivali – javna preduzeća neće dobiti povećanje, jer su neka od njih sama to već učinila.

„EPS Distribucija” je povećala naknade za topli obrok i regres, a svojim zaposlenima isplaćuje i nagrade, utvrdila je Državna revizorska institucija. Nešto slično je uradila je i Ribarska banja iz Kruševca, koja je prošle godine svojim zaposlenima povećala zarade mimo zakona.

U izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja operatora distributivnog sistema „EPS Distribucija” Beograd za 2019. godinu navodi se niz nepravilnosti. Državna revizorska institucija skreće pažnju da je mandat vršiocu dužnosti direktora Bojanu Alagiću istekao 2017. godine, ali i naglašava da preduzeće nije postupilo u skladu sa Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, to jest zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, jer je povećalo pojedine elemente zarade.

Tako je od 2018. godine povećan neto iznos naknada za topli obrok sa 200 dinara na 300 dinara dnevno. Potom, od 2018. regres za korišćenje godišnjeg odmora zaposlenih sa 36.298 dinara povećan je na 50.000 dinara u bruto iznosu.

Zanimljivo je,  da od 2016. isplaćuje zaposlenima nagradu – deo zarade po osnovu doprinosa zaposlenih poslovnom uspehu, od po 210 dinara u bruto iznosu za svaki radni dan.

U izveštaju o reviziji pravilnosti poslovanja Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Ribarska banja” Kruševac u delu koji se odnosi na uvećanje plata zaposlenih od 1. januara do 31. decembra 2019. i javne nabavke u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2019. navodi se da je ova bolnica imala rashode po osnovu uvećanja plate zaposlenih u iznosu od 49,92 miliona dinara, a da nije utvrdila strukturu cene zdravstvenih i drugih usluga koje pruža uz naplatu, odnosno nije utvrdila srazmerno učešće troškova rada u ostvarenom prihodu koje predstavlja osnov uvećanja plate zaposlenih.

Upitani da prokomentarišu navode DRI, u EPS-u za „Politiku” kažu da u vezi s prvom konstatacijom, koja se odnosi na mandat v. d. direktora Bojana Atlagića, ukazuju na mišljenje Ministarstva privrede od 21. marta 2017, prema kome odredbe člana 52 stav 1 i 2 Zakona o javnim preduzećima ne predviđaju prestanak funkcije vršioca dužnosti direktora po sili zakona, nego ih treba tumačiti na taj način da „vršilac dužnosti direktora nastavlja da obavlja tu dužnost i nakon isteka godinu dana, sve dok ne bude razrešen dužnosti, odnosno sve do imenovanja direktora po sprovedenom javnom konkursu”.

Što se tiče druge konstatacije, u skladu sa zakonom o Državnoj revizorskoj instituciji, operator distributivnog sistema „EPS Distribucija” d. o. o. Beograd, kao revidirani subjekt, podneće Državnoj revizorskoj instituciji odazivni izveštaj o postupanju po datim preporukama u predmetnom izveštaju, uvažavajući zakonom definisan rok, navode.

U vezi sa isplatom po osnovu doprinosa zaposlenih poslovnom uspehu, kao i isplatom i obračunom naknade troškova za ishranu i isplatom regresa zaposlenima, pre svega, ističu da je konstatacija data u delu predmetnog izveštaja „Druga pitanja u postupku revizije”, to jest da povodom navedenog nije data preporuka za postupanje.

Isplata po osnovu doprinosa zaposlenih poslovnom uspehu i obaveza poslodavca da zaposlenima vrši naknadu troškova za ishranu i isplatu regresa uređena je odredbama posebnog kolektivnog ugovora za „Elektroprivredu Srbije”, potpisanog od strane Sindikata radnika „Elektroprivrede Srbije” i Vlade Republike Srbije (Ministarstva rudarstva i energetike).

Takođe, navedenim kolektivnim ugovorom je definisano da će se visina ovih nadoknada regulisati posebnim aktom između poslodavca i Sindikata radnika „Elektroprivrede Srbije”. S obzirom na to da je ODS zavisno privredno društvo osnivača JP EPS, u obavezi je da primenjuje sve odredbe posebnog kolektivnog ugovora za „Elektroprivredu Srbije”, zaključuju u EPS-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik