EPS odobrio popuste potrošačima

Bez autora
Mar 26 2012

Elektroprivreda Srbije (EPS) odobrila je potrošačima u februaru različite popuste vredne 450 miliona dinara, koje je ostvarilo oko 1,3 miliona građana. Ubuduće će važiti redovni popusti koje EPS odobrava da bi stimulisao svoje klijente da redovno plaćaju račune za struju.Po osnovu socijalnog popusta za potrošače koji troše do 350, odnosno 450 kilovat časova popust je ostvarilo oko 74.000 kupaca, što je vredno oko 100 miliona dinara.

EPS odobrio popuste potrošačimaElektroprivreda Srbije (EPS) odobrila je potrošačima u februaru različite popuste vredne 450 miliona dinara, koje je ostvarilo oko 1,3 miliona građana.

Direktor EPS-a za distribuciju Životije Jovanović najavio je da će i ubuduće važiti redovni popusti koje EPS odobrava da bi stimulisao svoje klijente da redovno plaćaju račune za struju.

Po osnovu socijalnog popusta za potrošače koji troše do 350, odnosno 450 kilovat časova popust je ostvarilo oko 74.000 kupaca, što je vredno oko 100 miliona dinara. Oko 300.000 kupaca koji su u februaru uštedeli 15 posto struje u odnosu na januar ostvarilo je popust od 30 posto, što je ukupna vrednost od 117 miliona dinara.

Taj stimulativni popust koji je EPS odobrio da bi se tokom hladnog talasa u februaru što više uštedelo električne energije, ostvarilo je oko 10 posto potrošača u Srbiji, a najštedljiviji su bili građani sa područja "Elektrosrbije" u Kraljevu, jer je njih 192.000 ostvarilo pravo na tu povlasticu, kao i oko 160.000 potrošača sa područja "Elektrodistribucije Beograd" i oko 80.000 građana sa područja "Elektrovojvodine".

Po osnovu popusta od pet posto za potrošače koji uredno plaćaju račune odobren je ukupan popust od 173 miliona dinara za 1,3 miliona građana, a po osnovu popusta od 11,89 posto za one koji troše do 350 kilovat časova mesečno popust je iznosio 61 milion dinara i odnosio se na oko 500.000 kupaca.

Svi popusti će biti sabirani i na primer, za građane koji su ostvarili sve navedene vrste popusta, mesečni račun za februar će im biti prepolovljen.

Ukupna potraživanja EPS-a trenutno iznose oko 84 milijarde dinara i domaćinstva i privreda duguju po polovinu te sume. EPS će nastaviti sa isključenjima struje velikim dužnicima, koji su opomenuti da u roku od osam dana plate račune, iako je to poslednja mera koju EPS primenjuje, a posebno se vodi računa o socijalno ugroženim stanovnicima, koji nisu u mogućnosti da plate račune za struju.

Kada je reč o naplati, za prva dva meseca ona je bila ispod 90 posto, dok je u prošloj godini EPS uspeo da naplati oko 97 posto računa za struju.

Takođe, EPS radi na smanjenju neovlašćenog korišćenja, odnosno "krađe" struje, čemu će doprineti uvođenje "pametnih brojila", u šta će biti uloženo oko 80 miliona evra, kao i izmeštanje mernih mesta na javne površine i svakodnevne kontrole. U 2011. godini "krađa" struje  je smanjena za jedan posto, što je vredno oko 12 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik