EPS ostaje u većinskom vlasništvu države

Bez autora
Mar 18 2010

“Elektroprivreda Srbije” (EPS) neće biti privatizovana po opštem modelu prodaje preduzeća, već će ostati u većinskom vlasništvu države. EPS je nacionalno dobro koje treba sačuvati u većinskom vlasništvu Republike Srbije, odnosno njenih građana. Sredstva potrebna za izgradnju kapitalnih elektroprivrednih objekata delom će biti obezbeđena u samom EPS-u, a delom iz povoljnih kreditnih aranžmana. Privode se kraju pregovori o kreditu za potpunu rekonstrukciju Termoelektrane “Kostolac” i izgradnju novog bloka u njoj, u vrednosti od milijardu i 70 miliona dolara. Pozajmica će se dobiti od Kine pod izuzetno povoljnim uslovima koji podrazumevaju početak otplate duga tek nakon pet godina, uplaćivanje rata u roku od 15 godina i kamatnu stopu koja je manja od tri posto. Sredstva za kapitalne investicije u EPS-u će biti obezbeđena i od strateških partnera kada je reč o izgradnji termocentrala “Kolubara B” i “Nikola Tesla 3”.

EPS ostaje u većinskom vlasništvu države“Elektroprivreda Srbije” (EPS) neće biti privatizovana po opštem modelu prodaje preduzeća, već će ostati u većinskom vlasništvu države. EPS je nacionalno dobro koje treba sačuvati u većinskom vlasništvu Republike Srbije, odnosno njenih građana.

Sredstva potrebna za izgradnju kapitalnih elektroprivrednih objekata delom će biti obezbeđena u samom EPS-u, a delom iz povoljnih kreditnih aranžmana.

Privode se kraju pregovori o kreditu za potpunu rekonstrukciju Termoelektrane “Kostolac” i izgradnju novog bloka u njoj, u vrednosti od milijardu i 70 miliona dolara. Pozajmica će se dobiti od Kine pod izuzetno povoljnim uslovima koji podrazumevaju početak otplate duga tek nakon pet godina, uplaćivanje rata u roku od 15 godina i kamatnu stopu koja je manja od tri posto. Sredstva za kapitalne investicije u EPS-u će biti obezbeđena i od strateških partnera kada je reč o izgradnji termocentrala “Kolubara B” i “Nikola Tesla 3”.

U tom delu EPS-a biće obavljeno delimično prestrukturiranje koje neće ugroziti apsolutno većinsko vlasništvo države nad celokupnim javnim preduzećem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik