Erdogan u Ljubljani: Slovenija i Turska zajedno u gradnju HE Morača

Bez autora
Mar 31 2015

Slovenija i Turska imaju vrlo dobre političke odnose i žele jačanje gospodarske suradnje koja raste, uz trenutnu međusobnu robnu razmjenu od milijardu dolara godišnje, istaknuto je u ponedjeljak u Ljubljani prigodom službenog posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Sloveniji. Erdogan je nakon uvodnih razgovora sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom rekao da dvije države imaju vrlo dobre odnose i da se povećava broj kontakata na bilateralnoj razini, a suradnja jača na političkom, vojnom i trgovinskom području. Sadašnju međusobnu razmjenu od milijardu američkih dolara Erdogan je ocijenio premalom jer postoje velike mogućnosti njena jačanja, pri čemu je spomenuo mogući zajednički nastup Turske i Slovenije u investiciji u Crnoj Gori, pri gradnji hidrocentrale Morača. Lani je Tursku posjetilo 42.000 slovenskih turista, pa se obje zemlje dogovaraju o povećanju broja putničkih linija, pri čemu je Turkish Airlines sadašnji jedan let tjedno za Ljubljanu spreman povećati na deset letova tjedno u sezoni.

Erdogan u Ljubljani: Slovenija i Turska zajedno u gradnju HE MoračaSlovenija i Turska imaju vrlo dobre političke odnose i žele jačanje gospodarske suradnje koja raste, uz trenutnu međusobnu robnu razmjenu od milijardu dolara godišnje, istaknuto je u ponedjeljak u Ljubljani prigodom službenog posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Sloveniji.

Erdogan je nakon uvodnih razgovora sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom rekao da dvije države imaju vrlo dobre odnose i da se povećava broj kontakata na bilateralnoj razini, a suradnja jača na političkom, vojnom i trgovinskom području.

Sadašnju međusobnu razmjenu od milijardu američkih dolara Erdogan je ocijenio premalom jer postoje velike mogućnosti njena jačanja, pri čemu je spomenuo mogući zajednički nastup Turske i Slovenije u investiciji u Crnoj Gori, pri gradnji hidrocentrale Morača.

Lani je Tursku posjetilo 42.000 slovenskih turista, pa se obje zemlje dogovaraju o povećanju broja putničkih linija, pri čemu je Turkish Airlines sadašnji jedan let tjedno za Ljubljanu spreman povećati na deset letova tjedno u sezoni.

Osim u turizmu, moguće je povećanje ekonomske suradnje u građevinskoj, te automobilskoj industriji, naveli su Pahor i Erdogan.

Erdogana koji je u Sloveniji boravio još 2012. godine, ali tada kao premijer, prati više ministara u njegovoj vladi, te delegacija gospodarstvenika koji će sa slovenskjim kolegama popodne održati poslovnu konferenciju namijenjenu jačanju investicija i trgovine.

Pahor je pred dolazak Erdogana u razgovoru za tursku agenciju Anadoliju izrazio potporu Ljubljane turskim nastojanjima da učinkovito nastavi pregovore o članstvu u Europskoj uniji, te pozvao Tursku da se uključi u slovensku inicijativu Brdo proces, namijenjenu jačanju stabilnosti i suradnje u regiji kroz jačanje političkog povjerenja.

Dolaskom u službeni posjet Sloveniji turski je predsjednik započeo svoju europsku turneju tijekom koje će idućih dana posjetiti još i Slovačku, te Rumunjsku.

Novinari su Erdogana nakon susreta s Pahorom pitali i o nekim aktualnim pitanjima s područja vanjske politike, a komentirao je i stanje na Bliskom istoku.

Što se tiče opasnosti širenja terorizma zbog djelatnosti tzv. Islamske države u Iraku i Siriji, Erdogan je kazao da ISIL nije nikakva država, te da je terorizam međunarodni problem, a ne lokalno pitanje, dok je za sadašnje događaje u Jemenu ocijenio da to nije povezano sa odnosom prema Iranu.

"Svi koji se miješaju u integritet Jemena morali bi otići van iz te države, a Jemen bi sam morao rješavati unutarnjopolitičke sporove između različitih vjerskih sekti", kazao je Erdogan, dodavši da će Turska podržati Saudijsku Arabiju koja je u Jemenu intervenirala na čelu koalicije sunitskih država, te joj nuditi logističku potporu "onda kad to bude potrebno".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik