EU nudi Hrvatskoj milijune eura za energetske projekte do 2013. godine

Bez autora
Mar 09 2011

Hrvatske tvrtke, jedinice lokalne i regionalne samouprave, nevladine udruge i znanstveno-istraživačke institucije mogu se prijaviti na natječaj iz programa EU-a »Inteligentna energija u Europi«. U sklopu njega je za članice EU-a te Hrvatsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn od 2007. do 2013. osigurano ukupno 730 milijuna eura. Najavljeno je to u srijedu na Nacionalnom info-danu o tom programu, koji su u organizirali Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatska gospodarska komora. Predstavnici Ministarstva te europske agencije zadužene za provedbu programa informirali su brojne zainteresirane kako pripremiti projekt za sudjelovanje u natječaju. Program je jedna od poticajnih mjera za koje se odlučio EU radi postizanja racionalnijeg korištenja energije i većeg korištenja obnovljivih izvora energije zbog smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova koji potiču globalno zagrijavanje i klimatskih promjena te ovisnosti o vanjskim izvorima energenata.

EU nudi Hrvatskoj milijune eura za energetske projekte do 2013. godineHrvatske tvrtke, jedinice lokalne i regionalne samouprave, nevladine udruge i znanstveno-istraživačke institucije mogu se prijaviti na natječaj iz programa EU-a »Inteligentna energija u Europi«.

U sklopu njega je za članice EU-a te Hrvatsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn od 2007. do 2013. osigurano ukupno 730 milijuna eura. Najavljeno je to u srijedu na Nacionalnom info-danu o tom programu, koji su u organizirali Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatska gospodarska komora.

Predstavnici Ministarstva te europske agencije zadužene za provedbu programa informirali su brojne zainteresirane kako pripremiti projekt za sudjelovanje u natječaju. Program je jedna od poticajnih mjera za koje se odlučio EU radi postizanja racionalnijeg korištenja energije i većeg korištenja obnovljivih izvora energije zbog smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova koji potiču globalno zagrijavanje i klimatskih promjena te ovisnosti o vanjskim izvorima energenata. Zato se kroz taj program sufinanciraju projekti korištenja obnovljivih izvora energije, poboljšanja energetske učinkovitosti, posebno u zgradarstvu, prometu i industriji, uvođenja biogoriva i čistijih vozila, povećanja korištenja kogeneracije (istodobna proizvodnja električne i toplinske energije), korištenja malih izvora energije... Iz Hrvatske je tijekom 2010. stiglo 56 prijava na natječaj za financiranje energetskih projekata iz programa »Inteligentna energija - Europa 2011«, rečeno je na Nacionalnom info-danu za taj program Europske unije.

Dario Dubolino iz Izvršne agencije za konkurentnost i inovacije EU-a izvijestio je da je ovogodišnji natječaj za sudjelovanje u programu »Inteligentna energija« otvoren do 12. svibnja. Potom će oni nakon procjene predloženih projekata u studenom objaviti izabrane, a do veljače 2012. očekuje se potpisivanje ugovora o financiranju i početak provedbe. Fokus je na modernim tehnologijama, jer se želi potaknuti njihovo širenje. U sve predložene projekte trebaju biti uključena barem tri partnera iz tri različite države koje sudjeluju u programu, a projekti mogu trajati do dvije ili tri godine.

»Treba imati u vidu da postoji velika konkurencija, jer je do sada u prosjeku prošao svaki sedmi«, kazao je Dubolino. Od 56 lani prijavljenih hrvatskih projekata, 13 ih je spremno za zaključivanje ugovora o sufinanciranju. Njihov financijski potencijal je oko 1,2 milijuna eura, što je gotovo dvostruko više od godišnje članarine Hrvatske za sudjelovanje u tom programu, koja je lani bila 640.000 eura. »No, korist od njega još je veća, jer smo uspjeli 80 posto novca za članarinu osigurati iz europskog programa IPA«, rekao je ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva Darko Horvat.

Prema riječima nacionalnog koordinatora tog programa Domagoja Validžića iz Ministarstva gospodarstva, iz Hrvatske je od 2006. do 2010. predloženo 236 projekata i prihvaćeno 50, a njihova je provedba financirana s oko 4,5 milijuna eura. Zato žele da se poveća broj predloženih i odobrenih hrvatskih projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik