Evropska formula za cenu gasa

Bez autora
May 17 2015

Evropska komisija zatražila je od „Gasproma” da izmeni formulu za obračunavanje cene gasa i to tako što bi se vrednost kubika tog energenta određivala u trenutku njegove isporuke, a ne kao do sada na osnovu kretanja berzanske cene sirove nafte. EK sve ovo čini u nameri da zaštiti svoje potrošače i donekle ujednači cene ruskog gasa, objasnio je zamenik predsednika Evropske komisije za energetski savez, Maroš Ševčovič, u intervjuu ruskom listu „Komersant”. EU tvrdi da se samo 16 odsto „Gaspromovih” ugovora krajem 2014. godine zasniva na prodaji gasa po cenama koje su važile u trenutku kupovine, dok su sve ostale zemlje morale da plaćaju gas na osnovu kretanja cene sirove nafte koje su nekad i za 40 odsto bile veće u odnosu na pojedine države zajedničkog evropskog tržišta. Nova jedinstvena formula uzimala bi u obzir cenu kubika u trenutku isporuke gasa u vodećim čvorištima za trgovinu naftom u zapadnoj Evropi...

Evropska komisija zatražila je od „Gasproma” da izmeni formulu za obračunavanje cene gasa i to tako što bi se vrednost kubika tog energenta određivala u trenutku njegove isporuke, a ne kao do sada na osnovu kretanja berzanske cene sirove nafte.

EK sve ovo čini u nameri da zaštiti svoje potrošače i donekle ujednači cene ruskog gasa, objasnio je zamenik predsednika Evropske komisije za energetski savez, Maroš Ševčovič, u intervjuu ruskom listu „Komersant”. 

EU tvrdi da se samo 16 odsto „Gaspromovih” ugovora krajem 2014. godine zasniva na prodaji gasa po cenama koje su važile u trenutku kupovine, dok su sve ostale zemlje morale da plaćaju gas na osnovu kretanja cene sirove nafte koje su nekad i za 40 odsto bile veće u odnosu na pojedine države zajedničkog evropskog tržišta.

Nova jedinstvena formula uzimala bi u obzir cenu kubika u trenutku isporuke gasa u vodećim čvorištima za trgovinu naftom u zapadnoj Evropi. Korišćenje ovih cena za sve ugovore, uključujući istočnu Evropu, dovelo bi do izjednačenja cena širom EU. Ovo tim pre što su, tvrde u EK, promptne cene (cene u trenutku isporuke) obično niže od cene nafte.

Upitan šta bi ova promena značila za Srbiju, koja ima cenu gasa prema devetomesečnom kretanju cene sirove nafte na svetskim berzama, plus transportni troškovi, Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, kaže, da to lepo zvuči, ukoliko je izvodljivo, jer bi na ovaj način mogla da se postigne i niža cena gasa.

Na konstataciju da Srbija ima poseban ugovor s Rusijom, jer ne plaća penale za kupljeni, a ne i preuzeti gas, Vuletić kaže da je upravo tu velika ušteda, jer teško da će vam bilo koji snabdevač omogućiti da ne plaćate penale za kupljeni a ne povučeni gas. Problem sadašnje cene gasa su veliki transportni troškovi preko Mađarske, pet do šest puta veći nego za bilo koju drugu zemlju, kaže on.

Vuletić je, međutim, skeptičan da bi s novom formulom za obračun kubika gasa zemlje s malom potrošnjom, kao što je, primera radi, Makedonija, mogle da postignu bolju cenu gasa od ove koju trenutno plaćaju, a koja je usklađena s kretanjem cene nafte, jer će i s novim načinom obračuna, cena kubika biti skuplja nego za Nemačku koja preuzima 40 milijardi kubika godišnje. Uvek s velikim količinama ide poseban popust, objašnjava naš sagovornik.

Šefčovič s druge strane tvrdi, da bi se izmenom načina obračuna cene gasa mogla napraviti neka vrsta standarda za komercijalni ugovor o isporuci gasa.

– I onda, ako vodite neke pregovore, bez obzira da li ste veliki ili mali kupac, stari prijatelj ili novi, vi znate kakav je standard i možete da procenite da li je konkretan predlog ugovora za isporuku gasa pošten ili nije, kazao je on i dodao da prodaja gasa, po cenama koje važe u trenutku isporuke, može da pripremi tržišne učesnike, gasne kompanije, zemlje koje uvoze ruski gas, da u procesu pregovora znaju da li zaključuju pošten sporazum ili ne.

EU neće insistirati na javnom otkrivanju konkretnih cena, uslova ili tekstova sporazuma, objasnio je on i naglasio da na ovaj način želi da se ispravi greška od ranije kada je EK mogla da proceni da li su potpisani sporazumi u skladu sa evropskim zakonodavstvom, ili ne, tek kada su već zaključeni.

Evropska komisija o monopolu „Gasproma”, kako se može videti i na sajtu delegacije EU u Srbiji, dala je ovoj ruskoj kompaniji, 12 nedelja da odgovori na njene primedbe, a obaveštenje o tome ruskoj kompaniji poslato je pre dvadesetak dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik