Evropska unija prisiljena da se vrati korišćenju uglja

Bez autora
Jul 05 2022

Evropska unija će se privremeno vratiti na korišćenje uglja kao energenta kako bi se izborila sa smanjenim prilivom ruskog gasa, a da pritom ne naruši dugoročne klimatske ciljeve, izjavila je Elina Bardram, v.d. direktorka za međunarodne poslove i klimatske finansije u Evropskoj komisiji.

Kako prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije pored traženja izvora energije, vlade u EU nastoje da ublaže domaćinstvima teret skupe struje i toplotne energije, pa je tako Italija odobrila paket od 3,5 milijardi dolara za smanjenje računa za energiju za firme i domaćinstva koja su u nevolji.

Kako bi se izborila s nedostatkom prirodnog gasa, Međunarodna agencija za energiju (IEA) je saopštila da Evropa mora da zameni ruske isporuke energije uz jačanje efikasnosti i obnovljivih izvora, uključujući nuklearnu energiju. Nemačka, Italija i Holandija su signalizirale da bi elektrane na ugalj mogle popuniti nedostatke u snabdevanju.

Evropa će, putem mera koje preduzimamo, privremeno tražiti alternativu ruskom gasu u fosilnim gorivima, rekla je Elina Bardram. Mere će biti ukinute što je pre moguće jer je EU odlučna da se drži svojih klimatskih ciljeva, dodala je ona.

– Ciljevi EU za 2030. i 2050. ostaju nepromenjeni, iako možemo privremeno povećati upotrebu uglja, dugoročni smer je jasan – dodala je Bardram, koja e predvodila delegaciju Evropske komisije na pregovorima o klimi u Parizu 2015.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik