Formulom do novih računa za gas

Bez autora
Feb 15 2011

Cena prirodnog gasa mogla bi znatno da se poveća od sledeće godine. Jer, Nacrt novog zakona o energetici, koji bi trebalo da bude usvojen ove godine, predviđa da se cenovnici formiraju u skladu sa formulom koju će doneti Agencija za energetiku, umesto da o cenama odlučuje Vlada Srbije.Na ovaj način, država bi mogla da odustane od određivanja „socijalnih cenovnika“, od čega bi jedinu korist imao „Srbijagas“. Ali stručnjaci ne veruju da će novi obračun doneti realne iznose na računima.

Formulom do novih računa za gasCena prirodnog gasa mogla bi znatno da se poveća od sledeće godine. Jer, Nacrt novog zakona o energetici, koji bi trebalo da bude usvojen ove godine, predviđa da se cenovnici formiraju u skladu sa formulom koju će doneti Agencija za energetiku, umesto da o cenama odlučuje Vlada Srbije.

Na ovaj način, država bi mogla da odustane od određivanja „socijalnih cenovnika“, od čega bi jedinu korist imao „Srbijagas“. Ali stručnjaci ne veruju da će novi obračun doneti realne iznose na računima.

Tako će na račune za gas direktno uticati svaka promena nabavne cene energenta koju određuje ruski „Gasprom“, razlika u kursu dolara i dinara i tranzitne takse kroz Mađarsku. Sa svakom promenom ovih parametara, menjaće se i cenovnici za gas. U „Srbijagasu“, najvećem domaćem distributeru ovog energenta, kažu da im gubitke u poslovanju ne uzrokuje visoka cena gasa na svetskom tržištu, koliko kursne razlike.

- Gas je poskupeo sa 377 dolara za 1.000 kubika na 384 dolara što nije veliko povećanje - tvrdi direktor ovog preduzeća Dušan Bajatović.

- Ali, na tržištima deviza, dolar je ojačao za 28 odsto u odnosu na prošlu grejnu sezonu. Samo zbog kursnih razlika, „Srbijagas“ će izgubiti oko 200 miliona evra za poslednje tri godine. A to je posledica vođenja socijalne politike.

U Udruženju za gas, ipak, ne veruju da će cena ovog energenta biti realna, čak ni kada Agencija bude odredila formulu za obračun.

- Treba sačekati prvo da Zakon bude usvojen, ali mislim da će država i dalje gas posmatrati kao socijalnu kategoriju - kaže Vojislav Vuletić, predsednik ovog udruženja.

- Sada „Srbijagas“ ide svesno u gubitke, jer gas prodaje po manjoj ceni nego što ga nabavlja. U izbornoj godini, kada se političari bore za glasove, verujem da će država kroz Agenciju uticati na određivanje cene, uprkos obračunu po formuli.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik