Gasno polje "Torda Plitko" pušteno u rad

Bez autora
Mar 10 2011

Na Sabirnoj gasnoj stanici Banatski Dvor, danas je svečano pušteno u rad gasno polje "Torda Plitko". Blok "Istraživanje i proizvodnja" NIS-a pustio je u proizvodnju dve bušotine na novom gasnom polju, koje će dnevno proizvoditi do 80 000 kubnih metara gasa. Radove na ovom gasnom polju zajedno su u okviru NIS-a izveli Blok "Istraživanje i proizvodnja" i Blok "Servisi". Investicija je vredna oko 150 miliona dinara. Planom proizvodnje za 2011. godinu, na gasnom polju "Torda Plitko" predviđena je proizvodnja od preko 30 miliona kubnih metara gasa. Pored gasnog polja "Torda Plitko", NIS je u pogonu Srednji Banat, na naftno-gasnom polju Elemir, krajem prošle godine pustio u proizvodnju i bušotinu El-71, koja dnevno proizvodi oko 11 tona nafte. U toku 2011. godine iz bušotine El-71 očekuje se proizvodnja nafte od oko 4.000 tona. Naftno polje Elemir trenutno ima 32 naftne i tri gasne bušotine u proizvodnji.

Gasno polje “Torda Plitko” pušteno u radNa Sabirnoj gasnoj stanici Banatski Dvor, danas je svečano pušteno u rad gasno polje "Torda Plitko".

Blok "Istraživanje i proizvodnja" NIS-a pustio je u proizvodnju dve bušotine na novom gasnom polju, koje će dnevno proizvoditi do 80 000 kubnih metara gasa. Radove na  ovom gasnom polju zajedno su u okviru NIS-a izveli Blok "Istraživanje i proizvodnja" i Blok "Servisi". Investicija je vredna oko 150 miliona dinara.

Planom proizvodnje za 2011. godinu, na gasnom polju "Torda Plitko" predviđena je proizvodnja od preko 30 miliona kubnih metara gasa.

Pored gasnog polja "Torda Plitko", NIS je u pogonu Srednji Banat, na naftno-gasnom polju Elemir, krajem prošle godine pustio u proizvodnju i bušotinu El-71, koja dnevno proizvodi oko 11 tona nafte. U toku 2011. godine iz bušotine El-71 očekuje se proizvodnja nafte od oko 4.000 tona. Naftno polje Elemir trenutno ima 32 naftne i tri gasne bušotine u proizvodnji.

Tokom 2011. godine u pogonu Srednji Banat planirana je realizacija prve faze rekonstrukcije infrastrukture na naftnom polju Elemir koja će omogućiti nastavak procesa intezivnije proizvodnje nafte i gasa na ovom i okolnim naftnim i gasnim poljima. Cilj ovog projekta ogleda se u činjenici da će pored smanjenja troškova održavanja proizvodnih sistema, uticati i na povećanje zaštite životne sredine. Samo za ovu fazu rekonstrukcije NIS će izdvojiti oko 267 miliona dinara. U sklopu projekta rekonstrukcije planirana je automatizacija sistema za proizvodnju, pripremu i transport nafte i gasa.

U toku je završetak nekoliko paralelnih investicionih projekata koji imaju za cilj rast proizvodnje nafte i gasa, smanjenje troškova, modernizaciju infrastrukture i uvođenje novih tehnologija u proizvodnju. To su radovi na rekonstrukciji objekata na naftnom polju Boka, čime se stvaraju uslovi za povećanje proizvodnje nafte za oko 40 tona na dan i radovi na povezivanju više naftnih i gasnih bušotina, kao i povezivanje novim gasovodom kompresorske stanice na naftnom polju Elemir sa pogonom za pripremu i transport nafte i gasa u Elemiru. Takođe, u toku su i završni radovi na izgradnji gasovoda kod Banatskog Karađorđeva, dok su istovremeno započeti radovi na bušenju razradne bušotine na naftnom polju Itebej, na kojem su dodatno utvrđene još dve lokacije za bušenje novih razradnih bušotina, čiji se početak bušenja očekuje u julu 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik