Gasovod Niš - Leskovac do sledeće grejne sezone

Preduzeće "Jugorosgas" završiće do sledeće grejne sezone deonicu magistralnog gasovoda MG-11 od Niša do Leskovca. Do sada je izgrađena deonica gasovoda od Leskovca prema Nišu u dužini od 35 kilometara. Taj magistralni gasovod gradi zajedničko srpsko-rusko preduzeće "Jugorosgas", na relaciji Niš -Leskovac-Vranje. Očekuje se da će izgradnja gasovoda MG-11 omogućiti razvoj gradova koji se prostiru uz trasu tog gasovoda i privući strane investitore, kojima će na taj način biti omogućeno da budu potrošači prirodnog gasa. Paralelno sa izgradnjom magistralnog gasovoda gradi se i gradska gasovodna mreža u Leskovcu, a rešavaju se i pravno-imovinski odnosi na trasi gasovoda Leskovac-Vranje. U opštini Niš, i pored toga što su poštovane sve zakonom propisane procedure, radovi ne mogu da počnu zbog teškoća u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa.

Gasovod Niš - Leskovac do sledeće grejne sezonePreduzeće "Jugorosgas" završiće do sledeće grejne sezone deonicu magistralnog gasovoda MG-11 od Niša do Leskovca, izjavio je danas Tanjugu izvršni direktor "Jugorosgasa" Vladimir Koldin.

Do sada je izgrađena deonica gasovoda od Leskovca prema Nišu u dužini od 35 kilometara, napomenuo je Koldin i podsetio da taj magistralni gasovod gradi zajedničko srpsko-rusko preduzeće "Jugorosgas", na relaciji Niš -Leskovac-Vranje.

Koldin je izrazio očekivanje da će izgradnja gasovoda MG-11 omogućiti razvoj gradova koji se prostiru uz trasu tog gasovoda i privući strane investitore, kojima će na taj način biti omogućeno da budu potrošači prirodnog gasa.

On je kazao da se paralelno sa izgradnjom magistralnog gasovoda gradi i gradska gasovodna mreža u Leskovcu, a rešavaju se i pravno-imovinski odnosi na trasi gasovoda Leskovac-Vranje.

U opštini Niš, i pored toga što su poštovane sve zakonom propisane procedure, radovi ne mogu da počnu zbog teškoća u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, napomenuo je Koldin.

Zbog društvenog značaja izgradnje magistralnog gasovoda MG-11 i gasifikacije gradova na jugu Srbije, očekujemo podršku lokalnih vlasti i razumevanje vlasnika, preko čijih će zemljišnih parcela proći taj gasovod uz, kako je rekao, "pravičnu nadoknadu".

Govoreći o cenama po kojima Srbija plaća gas koji stiže iz Rusije, Koldin je istakao da naša zemlja ima povlašćeni status, jer ugovorom o isporuci gasa nije predviđeno plaćanje penala na naručene, a nepreuzete količine gasa, što je inače uobičajena praksa prilikom sklapanja ugovora o isporuci gasa u zemlje zapadne Evrope.

On nije precizirao da li će biti poskupljenja gasa, istakavši da je njegova cena u Srbiji definisana ugovorom i određuje se na osnovu formule koja prati kretanje cena naftnih derivata na svetskom tržištu, a cene se kvartalno usklađuju.

Ruski "Gasprom" je najavio povećanje cene gasa za Evropu na 352 dolara za 1.000 kubnih metara, što je za 46 dolara ili 14 odsto više od cene po kojoj je isporučivao 2010.

Prirodni gas, koji se iz Ruske Federacije doprema gasovodom u Srbiju, obezbeđuje se na osnovu potpisanih ugovora o isporuci gasa između preduzeća "Gasprom eksporta", "Jugorosgasa" i "Srbijagasa".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik