"Gasprom" prognozira više cene gasa za Evropu

Bez autora
Jun 30 2011

Prosečna cena ruskog gasa namenjenog evropskom tržištu ove godine bi mogla da iznosi 402 dolara prema ranije prognoziranih 352 dolara za hiljadu kubnih metara. Prošle godine prosečna cena ruskog gasa iznosila je 305,4 dolara za hiljadu kubnih metara."Gasprom" je ranije prognozirao rast cene gasa za Evropu u ovoj godini za 15 procenata na 352 dolara za hiljadu kubnih metara. Holding u aprilu povećao je izvoz gasa u Evropu u odnosu na isti mesec lane za 20,5 odsto, dok su u maju dnevne isporuke premašile prošlogodišnji nivo za 27,8 procentara.

"Gasprom" prognozira više cene gasa za EvropuProsečna cena ruskog gasa namenjenog evropskom tržištu ove godine bi mogla da iznosi 402 dolara prema ranije prognoziranih 352 dolara za hiljadu kubnih metara, objavio je ruski gasni holding "Gasprom".

Prošle godine prosečna cena ruskog gasa iznosila je 305,4 dolara za hiljadu kubnih metara.

"Gasprom" je ranije prognozirao rast cene gasa za Evropu u ovoj godini za 15 procenata na 352 dolara za hiljadu kubnih metara. Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler je izjavio da je holding u aprilu povećao izvoz gasa u Evropu u odnosu na isti mesec lane za 20,5 odsto, dok su u maju dnevne isporuke premašile prošlogodišnji nivo za 27,8 procentara.

"Gasprom" je već ukazivao da je tražnja gasa na evropskom tržištu u aprilu bila veća nego u zimskim mesecima, a da je cena za decembar u dugoročnim ugovorima dostigla 500 dolara za hiljadu kubnih metara.

Ruski holding je u prvom tromesečju ove godine uvećao izvoz gasa za 30 procenata u odnosu na isti period lane, na 73 miiljardi kubnih metara, s tim sto je prosečna cena porasla na 346 sa 293 dolara za hiljadu kubnih metara.

Tražnja ruskog gasa na stranim tržistima, pa i kupovina, po operativnim podacima "Gasproma" je porasla za 12 procenata sa 39,4 na 44,1 milijardu kubnih metara.

Od izvoza u 2011. godini "Gasprom" očekuje rekordne prihode, koji su u prvih pet meseci dostigli 36,3 milijardi dolara, u poređenju sa 59,5 milijardi u celoj 2010. godini. Potpredsednik holdinga Aleksandar Medvedev je izjavio da će koncern od ovogodišnjeg izvoza uprihodovati 72 milijarde dolara.

"Gasprom" je povisio i prognozu priliva od izvoza u Evropu na 60 milijardi dolara, dok je ranije očekivao 53-55 milijardi dolara.

Ruski holding je u maju korigovao naviše svoje procene ovogodišnjeg izvoza gasa na evropsko tržište, na 155 milijardi kubnih metara prema ranije očekivanih 151,5 milijardi kubnih metara, s tim što je optimistična prognoza na nivou od 158 milijardi kubnih metara.

Prošle godine ruski gasni holding je u evropske zemlje izvezao 138,6 milijardi kubnih metara gasa, što znači da bi ove godine izvoz u Evropu mogao da poraste za 11,8 ili 14 procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik