Gaspromnjeft raskinuo ugovor sa Naftnim terminalima BiH

Bez autora
Jun 03 2013

Najveća ruska državna naftna kompanija Gaspromnjeft, koja je prije nekoliko mjeseci kupila OMV-ov lanac benzinskih pumpi u BiH, otkazala je dvogodišnji ugovor o zakupu skladišta u "Naftnim terminalima BiH" (NTF) u Pločama. Otkazivanjem ovog ugovora NTF je izgubio blizu tri miliona KM (1,5 miliona evra), jer je Gaspromnjeft po ugovoru na dvije godine trebao da plaća 60.000 evra mjesečno. Gaspromnjeft je, nakon kupovine OMV-ovih pumpi u BiH, osnovao u Sarajevu firmu "G - petrol" koja je prije nekoliko dana uputila zvanično pismo na adresu NTF-a kako bi od 1. jula otkazali zakup skladišta koje je do tada koristio OMV. Riječ je o rezervoaru ukupne zapremine od 10.000 kubnih metara.

Gaspromnjeft raskinuo ugovor sa Naftnim terminalima BiHNajveća ruska državna naftna kompanija Gaspromnjeft, koja je prije nekoliko mjeseci kupila OMV-ov lanac benzinskih pumpi u BiH, otkazala je dvogodišnji ugovor o zakupu skladišta u "Naftnim terminalima BiH" (NTF) u Pločama.

Otkazivanjem ovog ugovora NTF je izgubio blizu tri miliona KM (1,5 miliona evra), jer je Gaspromnjeft po ugovoru na dvije godine trebao da plaća 60.000 evra mjesečno, kaže generalni direktor "Terminala BiH", Rasim Kadić, a prenosi Dnevni Avaz.

Gaspromnjeft je, nakon kupovine OMV-ovih pumpi u BiH, osnovao u Sarajevu firmu "G - petrol" koja je prije nekoliko dana uputila zvanično pismo na adresu NTF-a kako bi od 1. jula otkazali zakup skladišta koje je do tada koristio OMV. Riječ je o rezervoaru ukupne zapremine od 10.000 kubnih metara.

Kadić kaže da je NTF već raspisao javni poziv za zakup skladišta kako bi riješio ovu situaciju. On naglašava da su se Rusi obavezali da će u naredna dva mjeseca isplatiti sva sredstva vezana ugovorom koji je važio do decembra mjeseca.

- Imaćemo štetu ukoliko ubrzo ne nađemo novog kupca koji nam je potreban da normalno funkcionišemo. Za sada imamo jedino višegodišnji ugovor o zakupu s Petrolom, i on važi do 2018. godine, svi drugi su na dvije godine, kaže Kadić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik