HEP će smanjiti cijene struje za 6%

Bez autora
Jul 08 2013

Hrvatska elektroprivreda d.d. podnijela je Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto. Zahtjev za korekciju cijene temelji se na primjeni formule za obračun troškova proizvodnje električne energije u prvom polugodištu ove godine i procjeni troškova proizvodnje u 2013., a u skladu s pravilima utvrđenima Tarifnim sustavom za proizvodnju električne energije. Nakon što se HERA očituje o zahtjevu, HEP će izvijestiti javnost o visini tarifnih stavki za proizvodnju električne energije te početku primjene novih cijena za kućanstva. Cijena električne energije sastoji se od proizvodne komponente, naknade za prijenosnu i distribucijsku mrežu, mjerne usluge, naknade za opskrbu te naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (naknadu za mrežu, naknadu za mjernu uslugu i naknadu za OIE plaćaju svi kupci električne energije i riječ je o istom iznosu bez obzira na opskrbljivača).

HEP će smanjiti cijene struje za 6%Hrvatska elektroprivreda d.d. podnijela je Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto.

Zahtjev za korekciju cijene temelji se na primjeni formule za obračun troškova proizvodnje električne energije u prvom polugodištu ove godine i procjeni troškova proizvodnje u 2013., a u skladu s pravilima utvrđenima Tarifnim sustavom za proizvodnju električne energije.

Nakon što se HERA očituje o zahtjevu, HEP će izvijestiti javnost o visini tarifnih stavki za proizvodnju električne energije te početku primjene novih cijena za kućanstva. Cijena električne energije sastoji se od proizvodne komponente, naknade za prijenosnu i distribucijsku mrežu, mjerne usluge, naknade za opskrbu te naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (naknadu za mrežu, naknadu za mjernu uslugu i naknadu za OIE plaćaju svi kupci električne energije i riječ je o istom iznosu bez obzira na opskrbljivača).

U zahtjevu upućenom HERA-i predlaže se smanjenje proizvodne komponente cijene, što znači da će, ako HERA prihvati HEP-ov zahtjev, krajnja cijena za kupce u kategoriji kućanstva biti u prosjeku niža od 6 do 7 posto.

Primjerice, smanjenje ukupnog mjesečnog računa za električnu energiju kod kućanstva s jednotarifnim modelom ('plavi') i uz godišnju potrošnju od 2000 kWh iznosit će 6,3 posto.

Ukupno smanjenje mjesečnog računa za električnu energiju kod kućanstva s dvotarifnim modelom ('bijeli') s omjerom potrošnje u višoj i nižoj tarifi 65:35 posto te uz godišnju potrošnju od 3500 kWh iznosit će 6,1 posto.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) nastojat će što prije bude moguće temeljito proanalizirati HEP-ov zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo koji je dobila danas popodne, doznaje se iz HERA-e iz koje zato za sada ne mogu komentirati zahtjev HEP-a.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pozdravio je prijedlog HEP-a za jeftinijom strujom za kućanstva. Da, to je u okvirima onoga što smo očekivali. Pozdravljam prijedlog HEP-a i zahtjev HERA-i za odobravanje snižavanja cijene. Mislim da je to konkurentna cijena, realna cijena i nešto što danas otvoreno tržište električne energije može omogućiti, kazao je Vrdoljak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik