HEP investira 17,3 milijuna eura u ekologiju Plomina 2

Bez autora
Dec 04 2014

U termoelektrani Plomin 2, do 2017. godine bit će ugrađeno postrojenje za smanjenje udjela dušikovih oksida u dimnim plinovima kotla (DENOX postrojenje), koje će omogućiti rad Plomina 2 i nakon 1. siječnja 2018. kad počinju vrijediti nove granične vrijednosti emisija. Kako su naveli u HEP-u, radi se o investiciji od 17,3 milijuna eura, a postrojenje će isporučiti i ugraditi konzorcij koji čine Alstom Power Italia i Alstom Hrvatska. Vrijednost domaće komponente poslova iznosi 34 posto, a preostalih 66 posto odnosi se na uvoznu tehnologiju. Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a, kazao je u srijedu prilikom prezentacije DENOX-a lokalnoj zajednici u Istri, kako Hrvatska do 1. siječnja 2018. mora uskladiti industrijska postrojenja s graničnim vrijednostima emisija prema Direktivi EU, a ovo postrojenje jedna je od takvih mjera. No, upozorio je Jukić, ugradnja ovakve opreme u većini termoelektrane nije isplativa zbog starosti njihova postrojenja i zato HEP razvija projekte novih, zamjenskih proizvodnih jedinica na postojećim lokacijama, pa tako i na lokaciji TE Plomin.

HEP investira 17,3 milijuna eura u ekologiju Plomina 2U termoelektrani Plomin 2, do 2017. godine bit će ugrađeno postrojenje za smanjenje udjela dušikovih oksida u dimnim plinovima kotla (DENOX postrojenje), koje će omogućiti rad Plomina 2 i nakon 1. siječnja 2018. kad počinju vrijediti nove granične vrijednosti emisija.

Kako su naveli u HEP-u, radi se o investiciji od 17,3 milijuna eura, a postrojenje će isporučiti i ugraditi konzorcij koji čine Alstom Power Italia i Alstom Hrvatska. Vrijednost domaće komponente poslova iznosi 34 posto, a preostalih 66 posto odnosi se na uvoznu tehnologiju.

Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a, kazao je u srijedu prilikom prezentacije DENOX-a lokalnoj zajednici u Istri, kako Hrvatska do 1. siječnja 2018. mora uskladiti industrijska postrojenja s graničnim vrijednostima emisija prema Direktivi EU, a ovo postrojenje jedna je od takvih mjera. No, upozorio je Jukić, ugradnja ovakve opreme u većini termoelektrane nije isplativa zbog starosti njihova postrojenja i zato HEP razvija projekte novih, zamjenskih proizvodnih jedinica na postojećim lokacijama, pa tako i na lokaciji TE Plomin. Mihaljlo Mirković, član Uprave TE Plomin, kazao je kako se ekološke investicije u Plomin 2 provode kontinuirano tako da su samo za 2015. godinu planirane investicije u iznosu 18,4 milijuna kuna. Dodaje da čak 45 posto svih investicija u TE Plomin 2 u 2015. godini čine ulaganja u zaštitu okoliša. Perica Jukić ističe da HEP-ove investicije i troškovi zaštite okoliša na godišnjoj razini iznose više od 100 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik