"Hidroelektrane na Drini" Višegrad: Očekivana bruto dobit oko 4 miliona KM

Bez autora
Jan 11 2015

Po završetku poslovne 2014. godine ZP ”Hidroelektrane na Drini” a.d. Višegrad svečano su obilježile 25 godina postojanja. Tim povodom Poslovne novine objavile su intervju s generalnim direktorom ove kompanije u kojem se kaže da je HE “Višegrad” za 25 godina rada proizvela 22.825 GWh električne energije, odnosno godišnje prosječno oko 913 GWh električne energije (uvažavajući i prekid isporuke električne energije u toku rata zbog rušenja dalekovoda) što predstavlja i planiranu proizvodnju hidroelektrane na osnovu hidrološkog niza. Od početka rada HE “Višegrad” godišnja proizvodnja uvijek je bila u nivou s planom koji iznosi 909 GWh električne energije. Proizvodnju električne energije obezbjeđuju tri agregata pojedinačne snage po 105 MW. Direktor ove kompanije Mile Lakić kazao je da 2014. godinu karakterišu naglašene hidrološke oscilacije, pa je, shodno tome, i kretanje proizvodnje za devet mjeseci pokazalo odstupanja u odnosu na plan.

"Hidroelektrane na Drini" Višegrad: Očekivana bruto dobit oko 4 miliona KMPo završetku poslovne 2014. godine ZP ”Hidroelektrane na Drini” a.d. Višegrad svečano su obilježile 25 godina postojanja.

Tim povodom Poslovne novine objavile su intervju s generalnim direktorom ove kompanije u kojem se kaže da je HE “Višegrad” za 25 godina rada proizvela 22.825 GWh električne energije, odnosno godišnje prosječno oko 913 GWh električne energije (uvažavajući i prekid isporuke električne energije u toku rata zbog rušenja dalekovoda) što predstavlja i planiranu proizvodnju hidroelektrane na osnovu hidrološkog niza.

Od početka rada HE “Višegrad” godišnja proizvodnja uvijek je bila u nivou s planom koji iznosi 909 GWh električne energije. Proizvodnju električne energije obezbjeđuju tri agregata pojedinačne snage po 105 MW.

Direktor ove kompanije Mile Lakić kazao je da 2014. godinu karakterišu naglašene hidrološke oscilacije, pa je, shodno tome, i kretanje proizvodnje za devet mjeseci pokazalo odstupanja u odnosu na plan.

- Navešćemo primjer prvog kvartala gdje je proizvodni zaostatak iznosio 112,00 GWh, ali se u nastavku godine hidrološka situacija znatno popravila. Kada se pogleda kumulativni devetomjesečni period, može se konstatovati da ostvarena proizvodnja iznosi 723,19 GWh ili 4,35 posto iznad rebalansiranog plana za posmatrani period. Od navedene proizvodnje, za podmirenje domaćih potrošača plasirano je 584,98 GWh ili 81 posto ostvarene proizvodnje, a preostali iznos od 138,21 GWh predstavlja bilansne viškove plasirane u izvoz - dodao je Lakić.

Naveo je da bi bruto dobit, prema procjenama, trebalo da iznosi oko četiri miliona KM.

Lakić je kazao da je protekla 2014. bila godina s najviše investicija.

- Realizacija investicionih projekata za prvih devet mjeseci 2014. godine iznosila je 9,3 miliona KM, od čega su investicije u pogonsku spremnost 1,64 miliona KM, sanacija proviranja vode ispod brane iznosila je 7,18 miliona KM i projekti na uvođenju informacionih tehnologija 0,45 miliona KM. Uspješno smo završili sve projekte koje smo započeli ove godine i čija je realizacija zavisila od nas samih. Ostalo je par projekata čija realizacija zavisi i od drugih subjekata, koje namjeravamo završiti u naredne tri godine - kazao je Lakić.

Kako je pojasnio, radovi na sanaciji proviranja vode ispod brane HE “Višegrad” uspješno su završeni 31. oktobra 2014. godine.

Prema mjerenjima monitoring sistema, isticanje na izvorima smanjeno je za 70 posto u odnosu na stanje prije početka sanacije, što se za ovu vrstu radova smatra izuzetnim uspjehom.

Efekti izvedenih sanacionih radova ogledaju se u povećanju proizvodnje električne energije na godišnjem nivou 40 GkW/h i u popravljanju kvaliteta stjenske mase u fundamentu brane, kao i u obezbjeđenju funkcionalnosti i stalne pogonske spremnosti objekta hidroelektrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik