Investitor iz Srbije bi u Bosanskom Petrovcu proizvodio energiju iz biomase

Bez autora
Mar 10 2020

Investitor iz Srbije zainteresovan je za izgradnju postrojenja u Bosanskom Petrovcu koje bi se bavilo proizvodnjom električne i toplotne energije na bazi iskorištavanja biomase, potvrdio je Dejan Prošić, načelnik ove općine.

"Investitor nas je kontaktirao i zainteresovan je za ulaganja na području naše opštine. U pismu namjere istakao je kako planira izgradnju elektrane od jednog megavata, dok bi preostala snaga od oko četiri megavata služila za proizvodnju toplinske energije koja bi se na pravi način mogla iskoristiti u interesu lokalne zajednice", istakao je Prošić za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, ovaj projekat bi se mogao konkretizirati u narednih nekoliko mjeseci, a određene pripremne radnje već su obavljene.

Bosanski Petrovac je poznat kao općina u Unsko-sanskom kantonu koja raspolaže najvećim šumskim bogatstvom i sa najvećim obimom eksploatacije drvne mase. Prošić ističe kako značajan broj privrednih subjekata s ovih prostora ogrevno drvo izvozi u Italiju i da su njihovi poslovi, zbog trenutne situacije s korona virusom u ovoj zemlji, pod upitnikom.

"Neke analize su pokazale da bi daleko veći efekti bili ako bi se ta ukupna drvna masa koristila za proizvodnju energije", istakao je Prošić.

On je dodao kako je investitorima za eventualna ulaganja već ponuđen prostor nekadašnje pilane, koji već godinama nema ekonomsku funkciju te je prepušten propadanju.

Inače, područje Bosanskog Petrovca obiluje i drugim resursima za proizvodnju energije, pa je tako prošle godine u selu Krnjeuša puštena u rad najveća solarna elektrana na području USK, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik