Investitor jedini spas za Toplanu

Bez autora
Dec 24 2013

Jedino moguće rješenje za gradsku "Toplanu" jeste pronalazak partnera koji će preuzeti ovo komunalno preduzeće, investirati u njega, osposobiti kapacitete i upravljati njime izvjesno vrijeme dok se finansijski ne oporavi. Rekao je ovo juče gradonačelnik Slobodan Gavranović i naglasio da je to jedini izlaz za spas "Toplane". Druga opcija je da napravimo novo preduzeće, ali grad nema novca za to. U nacrtu budžeta za iduću godinu nismo planirali sredstva za dokapitalizaciju, zato što više ne možemo pomagati "Toplani" na način kako smo to do sada činili, rekao je Gavranović. Objasnio je da već dva mjeseca u Gradskoj upravi rade na pronalaženju novog koncepta rješenja za ovo preduzeće. Imali smo kontakte sa pojedinim predstavnicima zainteresovanih strana, koje mogu da obezbijede novac za investiranje u "Toplanu" i predlože upravljanje po nekom drugom modelu u odnosu na sadašnji. Jedna strana firma, sa kojom smo imali ozbiljne razgovore, idućih dana ponudiće nam model mogućeg poslovanja "Toplane" koji ćemo analizirati, kazao je Gavranović.

Investitor jedini spas za ToplanuJedino moguće rješenje za gradsku "Toplanu" jeste pronalazak partnera koji će preuzeti ovo komunalno preduzeće, investirati u njega, osposobiti kapacitete i upravljati njime izvjesno vrijeme dok se finansijski ne oporavi.

Rekao je ovo juče "Glasu Srpske" gradonačelnik Slobodan Gavranović i naglasio da je to jedini izlaz za spas "Toplane".

- Druga opcija je da napravimo novo preduzeće, ali grad nema novca za to. U nacrtu budžeta za iduću godinu nismo planirali sredstva za dokapitalizaciju, zato što više ne možemo pomagati "Toplani" na način kako smo to do sada činili - rekao je Gavranović.

Objasnio je da već dva mjeseca u Gradskoj upravi rade na pronalaženju novog koncepta rješenja za ovo preduzeće.

- Imali smo kontakte sa pojedinim predstavnicima zainteresovanih strana, koje mogu da obezbijede novac za investiranje u "Toplanu" i predlože upravljanje po nekom drugom modelu u odnosu na sadašnji. Jedna strana firma, sa kojom smo imali ozbiljne razgovore, idućih dana ponudiće nam model mogućeg poslovanja "Toplane" koji ćemo analizirati - kazao je Gavranović.

Dodao je da će rješenje, kada budu razmotrene sve ponuđene mogućnosti, biti predstavljeno upravi "Toplane".

Direktor "Toplane" Mićo Milovanović rekao je da se ovo preduzeće ne može samo rehabilitovati.

- U dubokoj smo krizi, koja je kulminirala već dugi niz godina. "Toplani" prijeti opasnost da u budućnosti održi kontinuitet obavljanja registrovane djelatnosti. U takvom stanju i okolnostima ne vidim drugo rješenje za izlazak iz krize i osposobljavanje za dugoročni opstanak osim pronalaženja strateškog partnera - rekao je on.

Tokom 2013. godine Gradska uprava je obezbijedila kredit od deset miliona KM za dokapitalizaciju "Toplane", a na idućoj sjednici Skupštine grada odbornici će razmatrati odluku o davanju saglasnosti za promjenu reda prvenstva hipotekarnih povjerilaca na imovini tog preduzeća.

Time će grad pristati da bude uknjižen u četvrti hipotekarni red na imovini "Toplane". Raniji hipotekarni red, po kojem je bio na drugom mjestu, grad je prepustio Akcijskom fondu RS i Fondu za restituciju.

Cijene

Gradonačelnik je rekao da je trenutna cijena grijanja neodrživa.

- Sa ekonomskog aspekta neosporno je da je cijena niska i zato "Toplana" ide u gubitke. Ipak, mislim da je teško govoriti o povećanju cijene grijanja, iako je ono bilo nužno još prije nekoliko godina - rekao je Gavranović.

Prošle godine grad je uplatio 27,8 miliona maraka za otklanjanje dispariteta cijene grijanja u iznosu od 5,8 miliona KM i kreditno zaduženje grada za finansiranje prenesenih obaveza "Toplane" u iznosu od 22 miliona maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik