Ipak neće biti obustavljena izgradnja malih hidroelektrana u RS

Bez autora
Jul 02 2020

U Srpskoj će se i dalje moći podnositi odnosno razmatrati inicijative za planiranje izgradnje malih hidroelektrana.

Naime, kako "Nezavisne" nezvanično saznaju, samo 40 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS) glasalo je za zaključke kojim bi, da su usvojeni, bilo obustavljeno razmatranje svih novih inicijativa za planiranje malih hidroelaktrana.

Klub poslanika SNSD-a je, podsjetimo, predložio zaključke koji su trebali zaustaviti izgradnju većine malih hidroelektrana, a koje, kako su pojasnili iz te stranke, narušavaju turističke potencijale i prirodne resure, te bez podsticaja nisu ekonomski isplative.

U tim zaključcima je navedeno da NS RS zadužuje Vladu Srpske i nadležna ministarstva da u narednih pola godine sačine prijedlog mjera kojim će se preispitati svi ugovori o koncesijama.

Navedeno je u zaključcima i da NS RS zadužuje Vladu Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS urade analizu hidropotencijala na vodotocima Srpske i u skladu sa tim prateća dokumenta strateškog značaja, bazirana na principima integralnog upravljanja vodama i održivog korištenja vodnih resursa u Srpskoj.

"Narodna skupština Srpske zadužuje Vladu Srpske i nadležna ministarstva da, uz učešće Komisije za koncesije, trenutno obustave razmatranje svih novih inicijativa za planiranje malih hidroelektrana, sve dok se ne realizuju prethodne dvije tačke ovih zaključaka", navodi se u zaključcima.

Jedan od zaključaka, koji nisu usvojeni, jeste i onaj koji se odnosi na to da NS RS zaduži Vladu Srpske i nadležna ministarstva da preispitaju i izmijene postojeći sistem podsticaja proizvodnje električne energije iz ove vrste obnovljivih izvora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik