Isporuka gasa ka Mađarskoj kreće od oktobra

Bez autora
May 13 2021

Od Nove godine ’Srbijagas‘ je kroz novi gasovod "Balkanski tok" isporučio skoro milijardu kubnih metara plavog energenta i nije imao nijedan problem u sistemu.

Ovo je izjavio Dušan Bajatović, direktor tog preduzeća za "Sputnjik", ističući da je u toku spajanje sa gasovodma u Mađarskoj.

- Očekujem da kompresorska stanica bude izgrađena do 15. jula, a najkasnije 1. oktobra prve količine gasa poteći će u Mađarsku - najavio je Bajatović. - Najvažnije je to što je urađena diversifikacija, odnosno što je uspostavljen pravac snabdevanja od Crnog mora, preko Turske i Bugarske, do Srbije, odakle će ići u Mađarsku. To nije gas iz istih nalazišta, to je potpuno novi izvor.

On je dodao da smo oslobodili pravac i otvorili ulaz sa Horgoša za potencijalno snabdevanje plavim energentom iz Severnog toka 1 i 2, ili sa Jamala ili nekog evropskog nalazišta. Srpski sistem će, kako je istakao, značajno bolje raditi što se tiče hidrauličkih parametara, odnosno pritisaka koje postiže, jer imamo tri izlaza, kod Paraćina, Pančeva i Zrenjanina.

Govoreći o gasnoj interkonekciji sa Republikom Srpskom, Bajatović je podsetio da je s preduzećem „Gas Res“ potpisan dogovor o saradnji, kojim je utvrđeno da će „Srbijagas“ toj firmi pomoći u projektovanju i izradi ekonomske studije. On je kazao da su prošle nedelje bili razgovori u Banja Luci na nivou rukovodstava Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, i Republike Srpske, Milorada Dodika.

- To je pitanje koje će u skorije vreme biti rešavano - rekao je Bajatović. - Postojanje gasovoda je jednako mogućnosti razvoja i to nije nikakvo političko pitanje, zato što taj gas nije namenjen samo Srbima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik