Izgradnja solarnih elektrana važan projekat za energetski sektor Srbije

Bez autora
Apr 03 2024

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa delegacijom konzorcijuma predvođenog južnokorejskom kompanijom „Hyundai Engineering”, koji je izabran da u Srbiji izgradi samobalansirane solarne elektrane ukupne snage 1 GW, što je trenutno jedan od najvećih projekata obnovljivih izvora energije u Evropi.

Đedović Handanović je ukazala na važnost dogovora u narednim nedeljama oko svih elemenata komercijalnog ugovora, kako bi strateški partner mogao što pre da krene u razvoj projekta, a zatim i izgradnju solarnih elektrana, da bi do 2028. godine one postale deo proizvodnog portfolija EPS-a.

Izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana od 1 GW, kako je istakla, važan je projekat za energetski sektor Srbije i za ostvarivanje naših strateških ciljeva u vezi sa dekarbonizacijom energetskog sektora.

Prema njenim rečima, ti ciljevi su bitni i za proces evropskih integracija, kao i za razvoj naše privrede i dostupnost zelene energije, pre svega za izvozno orijentisane kompanije koje su energetski intenzivne.

Na javnom pozivu prošle godine, u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, za najboljeg ponuđača izabran je konzorcijum koji predvodi južnokorejska kompanija „Hyundai Engineering”.

Strateški partner dužan je da po sistemu „ključ u ruke” razvije, izgradi i preda u vlasništvo EPS-a solarne elektrane ukupne snage 1 GW, kao i baterijski sistem za skladištenje električne energije od najmanje 200 MW.

Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva rudarstva energetike i izabranog konzorcijuma, prisustvovali i vršilac dužnosti generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije” Dušan Živković i predstavnici Ministarstva finansija, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik