Izgradnja toplane na biomasu i u Novom Pazaru

Bez autora
Mar 10 2020

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas potpisan ugovor sa Opštinom Novi Pazar i Gradskom toplanom u tom gradu o dodeli sredstava za izgradnju novih kotlova na biomasu i prateće renoviranje sistema daljinskog grejanja.

Ministar Aleksandar Antić rekao je nakon potpisivanja ugovora da je jedan od prioriteta podrška lokalnim samoupravama za prelazak rada njihovih toplana na biomasu, napomenuvši da toplane u pet opština u Srbiji dobijaju sredstva za te namene u vrednosti od 26,75 miliona evra.

On je naveo da je Novi Pazar u tom smislu izuzetno značajan, imajući u obzir pre svega ekološke, ali i lokalne aspekte, i veliki potencijal za privredni razvoj u prvom redu drvne industrije.

Za tu opštinu biće izdvijeno 5,8 miliona evra za gradnju kotla na biomasu snage 8 MW, što će opskrbiti trenutni konzum u Novom Pazaru, ali i otvoriti mogućnost za nove korisnike, ukazao je ministar.

On je naglasio da se istovremeno razvija projekat razvodnog gasovoda od Aleksandrovca, koji će povezati Kopaonik, Novi Pazar i Tutin.

Gasifikacijom otvaramo mogućnost da se u toplani napravi još jedan dodatni kotao na gas od 4 MW, što će Novom Pazaru omogućiti potpunu energetsku sigurnost i snabdevenost energentima, istakao je Antić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije takođe prepoznaje taj projekat kao značajan u smislu kvalitetnog rešavanja problema zagađenja vazduha u Srbiji.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izrazio je zahvalnost Vladi Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetke na podršci u realizaciji projekta izgradnje toplane na biomasu.

Grad je do sada za grejanje koristio mazut, koji je bio veliki zagađivač, što je dovelo do gašenja toplane u samom centru grada. Nova toplana će imati ekološku proizvodnju, cena grejanja biće znatno niža, sa većim kapacitetom za nove potrošače, što je sve važno za našu lokalnu zajednicu, izjavio je Biševac.

Vlada Srbije razvija ovaj projekat sa Vladom SR Nemačke, nemačkom razvojnom bankom KfW, kao i švajcarskom Kancelarijom za saradnju (SECO fond).

Završetak realizacije predviđen je za jesen 2022. godine, a u planu je potpisivanje ovakvih ugovora i sa opštinama Prijepolje i Knjaževac, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik