Izgradnjom Transjadranskog plinovoda i BiH će biti opskbljena plinom

Bez autora
Jun 30 2013

Jučer je u Azerbejdžanu i službeno potvrđena vijest da će BiH sudjelovati u izgradnji Transjadranskog plinovoda čiji će jedan krak bit usmjeren i prema Balkanu, odnosno prema Crnoj Gori, Hrvatskoj, te Bosni i Hercegovini. Za posao dopreme plina iz Azerbejdžana u Evropu natjecali su se dva konzorcija - TAP za koji je neposredno zaintersesirana i naša država, te konzorcij Nabucco West, čija bi trasa u širokom luku zaobilazila Bosnu i Hercegovinu. Dilema je definitivno razriješena: prednost je data Transjadranskom plinovodu, kojim će se plin iz Azerbejdžana dopremati u Evropu preko Turske, Grčke i Albanije, potom po dnu Jadranskog mora do Italije i dalje prema zapadnoj Evropi.

Izgradnjom Transjadranskog plinovoda i BiH će biti opskbljena plinomJučer je u Azerbejdžanu i službeno potvrđena vijest da će BiH sudjelovati u izgradnji Transjadranskog plinovoda čiji će jedan krak bit usmjeren i prema Balkanu, odnosno prema Crnoj Gori, Hrvatskoj, te Bosni i Hercegovini.

Za posao dopreme plina iz Azerbejdžana u Evropu natjecali su se dva konzorcija - TAP za koji je neposredno zaintersesirana i naša država, te konzorcij Nabucco West, čija bi trasa u širokom luku zaobilazila Bosnu i Hercegovinu.
 
Dilema je definitivno razriješena: prednost je data Transjadranskom plinovodu, kojim će se plin iz Azerbejdžana dopremati u Evropu preko Turske, Grčke i Albanije, potom po dnu Jadranskog mora do Italije i dalje prema zapadnoj Evropi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik