Jeftinija struja za privredu od 1. maja

Bez autora
Apr 18 2024

Privreda „sitno broji” do 1. maja, kada je realno očekivati da će cene električne energije koju oni plaćaju biti niže od trenutnih, dok primena nove metodologije počinje u novembru 2024. godine.

Privredi ovo svakako mnogo znači ako se zna da struja u vrlo velikom procentu kod većine njih učestvuje u ukupnim troškovima.

Upitani da li se dve nedelje uoči ovih izmena znaju detalji, iz Ministarstva energetike za „Politiku” objašnjava da „Elektroprivreda Srbije” (EPS) i ovo ministarstvo intenzivno rade na izmeni metodologije kojom se formira cena električne energije za komercijalne kupce, kako bi ona adekvatno pratila cene na tržištu i dala potrebnu fleksibilnost EPS-u da reaguje na volatilnosti na tržištu cena električne energije.

– Cene koje će EPS kao snabdevač električnom energijom na otvorenom tržištu u Srbiji ponuditi kupcima biće kreirane po tržišnim principima. Nova metodologija za formiranje cene za komercijalne kupce pružiće mnogo više fleksibilnosti, jer će se izbeći drastične razlike u odnosu na tržište u vreme niskih, kao i u vreme visokih cena. Ona će stvoriti prostor da se prate kretanja na tržištu i to u oba smera, i kod padova, ali i kod skokova cena – objašnjavaju u Ministarstvu energetike.

Stabilizacijom cena na referentnim berzama prestala je potreba za „ograničenim” cenama električne energije koje su važile od oktobra 2021. godine. U uslovima energetske krize od 2021. do 2023. godine, kada je cena električne energije na referentnim berzama dostizala više od 600 evra za megavat-sat, EPS je na preporuku Vlade Srbije doneo odluke o „ograničavanju” cene za kupce koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje. Na taj način je ispunjen cilj da se privreda i komercijalni kupci zaštite od rasta cena električne energije bez presedana.

Nova metodologija doprineće, pre svega, efikasnijem ugovaranju snabdevanja električnom energijom sa kupcima na otvorenom tržištu u uslovima konkurencije. Naime, ova metodologija treba da bude instrument koji će, sa jedne strane omogućiti EPS-u da se efikasno nosi sa tržišnom konkurencijom, ali sa druge strane i da obezbedi prihode koji će dozvoliti da EPS realizuje investicije koje su potrebne da bi se elektroenergetski portfelj EPS-a prilagodio uslovima koji će biti promenjeni kada počne primena CBAM-a (mehanizam prekograničnog usklađivanja cena ugljenika) u Srbiji. Realno je očekivati da će cene već od 1. maja 2024. godine biti niže od trenutnih, dok primena nove metodologije počinje u novembru 2024. godine.

Što se tiče „Srbijagasa”, fokus je na komercijalnom sektoru i u okviru rada na izradi nove metodologije cilj je da se iz cene za isporuku prirodnog gasa obezbedi dovoljno sredstva za realizaciju ključnih infrastrukturnih projekata, ali istovremeno da se ona zadrži na nivou koji neće uticati na konkurentnost ukupne srpske privrede koja se u svojoj proizvodnji oslanja na upotrebu prirodnog gasa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik