Končar: Isporučeni golemi generatori za indijsku elektranu

Bez autora
Apr 26 2010

Zagrebačka tvrtka Končar - Inženjering za energetiku i transport (KET) ovog je vikenda specijalnim golemim vozilima u riječku luku otpremila dijelove dvaju generatora za indijsku hidroelektranu Bhavani Katalai III. Oprema je bila u drvenim kutijama dimenzija 7,5 puta 7,5 puta 3,3 metara, cijeli sklop težio je 140 tona, a kompozicija je bila dugačka 21 metar. To je stvaralo brojne probleme u transportu, jer je trebalo osigurati brojne preduvjete za nesmetan prolazak tako velike neuobičajene kompozicije. Na primjer, na autocestu je ulazila i izlazila vožnjom u suprotnom smjeru, a na sedam tunela na trasi Zagreb - Rijeka trebalo je u što kraćem roku skinuti, ali i nakon prolaska tereta vratiti više od 100 komada opreme cestovne signalizacije. Zato se putovalo noću, kako se povremenim zaustavljanjem prometa na gradskim cestama i autocesti Zagreb - Rijeka ne bi stvarale velike gužve.

Končar: Isporučeni golemi generatori za indijsku elektranuZagrebačka tvrtka Končar - Inženjering za energetiku i transport (KET) ovog je vikenda specijalnim golemim vozilima u riječku luku otpremila dijelove dvaju generatora za indijsku hidroelektranu Bhavani Katalai III, doznajemo u toj tvrtki.

Oprema je bila u drvenim kutijama dimenzija 7,5 puta 7,5 puta 3,3 metara, cijeli sklop težio je 140 tona, a kompozicija je bila dugačka 21 metar. To je stvaralo brojne probleme u transportu, jer je trebalo osigurati brojne preduvjete za nesmetan prolazak tako velike neuobičajene kompozicije. Na primjer, na autocestu je ulazila i izlazila vožnjom u suprotnom smjeru, a na sedam tunela na trasi Zagreb - Rijeka trebalo je u što kraćem roku skinuti, ali i nakon prolaska tereta vratiti više od 100 komada opreme cestovne signalizacije, kažu u Končaru.

Zato se putovalo noću, kako se povremenim zaustavljanjem prometa na gradskim cestama i autocesti Zagreb - Rijeka ne bi stvarale velike gužve. Bilo je, kažu, komplicirano i osigurati sve dozvole za transport od samo dvjestotinjak kilometara (Zagreb - Rijeka) od pet različitih tvrtki, jer je svaka zadužena za određeni dio dionice.

No takvi su transportni problemi već pomalo uobičajeni kod velikih poslova kao što je izvoz cjelokupne elektroopreme za dvije indijske hidroelektrane Bhavani Katalai II i III. KET je taj veliki posao dobio kao član konzorcija Litostroj - Končar, koji je nositelj ugovora sklopljenog s elektroprivredom indijske države Tamil Nadu (Tamil Nadu Electricity Board).

Generatorsku opremu za te elektrane proizvela je tvrtka Končar - Generatori i motori.

Cjelokupna elektrooprema za hidroelektranu Bhavani Kattalai II već je isporučena u ožujku, a početak montaže planiran je u svibnju. Končar je 2006. sagradio i pustio u rad hidroelektranu Bhavani Kattalai I. Litostroj je u konzorciju bio zadužen za kompletnu turbinsku opremu, a Končar KET za kompletnu elektroopremu.

Nakon toga je taj konzorcij u konkurenciji najjačih svjetskih tvrtki pobijedio i na idućem natječaju, za isporuku turbinske i električne opreme za HE Bhavani Kattalai II i HE Bhavani Kattalai III, vrijedne oko 78 milijuna eura, od čega 34 milijuna eura otpada na Končarevu opremu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik