Končar u Kazahstanu predstavlja eko-baznu stanicu

Bez autora
May 30 2012

Končar-Institut za elektrotehniku je na međunarodnom informatičkom i telekomunikacijskom sajmu Kitel 2012. koji se od 29. do 31. svibnja održava u Almatyju, najvećem gradu Republike Kazahstan, predstavlja novi inovativni proizvod - autonomni sustav napajanja baznih stanica. Novi sustav komercijalnog imena Končar Hybrid Power Supply objedinjuje energiju vjetra, sunca i vodika te osigurava kontinuirano i nesmetano napajanje baznih stanica telekomunikacijskih operatera. Tehničko rješenje razvijeno je u Končar – Institutu za elektrotehniku. Odlika hibridnog sustava je raspoloživost energije veća od 99,9 posto koju je inače vrlo teško postići korištenjem obnovljivih izvora energije, poput sunca i vjetra. Cijeli se modularan sustav sastoji od tri osnovne komponente: fotonaponskog postrojenja, vjetroagregata i energetski učinkovitog kontejnera za smještaj akumulatorskih baterija, gorivnih članaka sa spremištem vodika, sustava upravljanja izvorima te telekomunikacijske opreme.

Končar u Kazahstanu predstavlja eko-baznu stanicuKončar-Institut za elektrotehniku je na međunarodnom informatičkom i telekomunikacijskom sajmu Kitel 2012. koji se od 29. do 31. svibnja održava u Almatyju, najvećem gradu Republike Kazahstan, predstavlja novi inovativni proizvod - autonomni sustav napajanja baznih stanica, priopćeno je iz Končara.

Novi sustav komercijalnog imena Končar Hybrid Power Supply objedinjuje energiju vjetra, sunca i vodika te osigurava kontinuirano i nesmetano napajanje baznih stanica telekomunikacijskih operatera. Tehničko rješenje razvijeno je u Končar – Institutu za elektrotehniku.

Odlika hibridnog sustava je, kažu u Končaru, raspoloživost energije veća od 99,9 posto koju je inače vrlo teško postići korištenjem obnovljivih izvora energije, poput sunca i vjetra.

Cijeli se modularan sustav sastoji od tri osnovne komponente: fotonaponskog postrojenja, vjetroagregata i energetski učinkovitog kontejnera za smještaj akumulatorskih baterija, gorivnih članaka sa spremištem vodika, sustava upravljanja izvorima te telekomunikacijske opreme. Svaka od njih je zaseban proizvod, koji se može modularno slagati prema zahtjevima potrošnje, ali i prema klimatskim uvjetima pojedine lokacije.

Proizvod je u potpunosti razvijen i proizveden u Hrvatskoj, a plod je dugogodišnjeg istraživačko-razvojnog rada vrhunskih stručnjaka i znanstvenika. Autonomni sustav napajanja baznih stanica još jedan je dokaz da Končar, na različitim područjima svog djelovanja, nudi inovativna i napredna rješenja zasnovana na vlastitom razvoju.

Informatički i telekomunikacijski sajam Kitel održava se 19. put i vrlo je važan za tržište Središnje Azije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik