Končar za Vipnet razvio prvu ekobaznu stanicu na svijetu

Bez autora
Jul 03 2011

Na poticaj Vipneta stručnjaci Končarova instituta za elektrotehniku razvili su prvu ekološku baznu stanicu na svijetu koja za napajanje električnom energijom koristi tri vrste obnovljivih izvora: sunce, vjetar i vodikove gorivne članke, a prva je prošli tjedan postavljena pokraj Valpova. To inovativno rješenje omogućit će nesmetano, potpuno autonomno i za okoliš prihvatljivo napajanje brojnih baznih stanica za mobitele i bežični internet do kojih se ne isplati graditi vodove za dopremanje struje. Dosadašnja su rješenja imala, naime, mnogo nedostataka. Kod baznih stanica koje su radile na dizelske agregate trebalo je osigurati stalnu dopremu goriva dok one koje koriste energiju vjetra i sunca nisu dovoljno pouzdane. Novo pak rješenje jamči nesmetano napajanje neovisno o vremenskim uvjetima.

Končar za Vipnet razvio prvu ekobaznu stanicu na svijetuNa poticaj Vipneta stručnjaci Končarova instituta za elektrotehniku razvili su prvu ekološku baznu stanicu na svijetu koja za napajanje električnom energijom koristi tri vrste obnovljivih izvora: sunce, vjetar i vodikove gorivne članke, a prva je prošli tjedan postavljena pokraj Valpova.

To inovativno rješenje omogućit će nesmetano, potpuno autonomno i za okoliš prihvatljivo napajanje brojnih baznih stanica za mobitele i bežični internet do kojih se ne isplati graditi vodove za dopremanje struje. Dosadašnja su rješenja imala, naime, mnogo nedostataka. Kod baznih stanica koje su radile na dizelske agregate trebalo je osigurati stalnu dopremu goriva dok one koje koriste energiju vjetra i sunca nisu dovoljno pouzdane. Novo pak rješenje jamči nesmetano napajanje neovisno o vremenskim uvjetima.

Sustav je tako razvijen da sam bira koji je od tri izvora najpovoljnije koristiti, a višak proizvedene struje sprema u baterije. Nova tehnologija omogućava i popriličnu uštedu električne energije jer prosječna bazna stanica na godinu potroši oko 4000 kilovatsati. Sustav se sastoji od tri dijela, a svaka od njih može se modularno slagati prema potrebama. Osim toga, jedini nusprodukt je obična voda pa nema štetnog utjecaja na okoliš, kažu Končarovi stručnjaci.

Prema riječima Mladena Pejkovića, predsjednika Uprave Vipneta, ne postoji nijedna svjetska telekomunikacijska kompanija koja koristi takvu tehnologiju s vodikovim gorivnim člancima. Končarovi stručnjaci navode kako su na nedavnom njemačkom sajmu Intersolar, najvećoj svjetskoj izložbi proizvoda za korištenje sunčeve energije, neke poznate kompanije tek najavile da namjeravaju razvijati takve tehnologije. Zato i ne čudi da prof. dr. Stjepan Car, predsjednik Uprave Končarova instituta za elektrotehniku, ističe kako je to proizvod i za svjetsko tržište, a nova su rješenja već zaštitili odgovarajućim patentima.

Vipnet je u prvoj fazi od Končara naručio tri takve bazne stanice, ali će se posao sigurno nastaviti jer sedam-osam posto lokacija nije blizu HEP-ove mreže, a već imaju više od 60 baznih stanica s alternativnim vrstama napajanja. Osim toga, morat će graditi nove stanice, posebno u ruralnim područjima kao i zbog širenja širokopojasnog interneta jer optički kablovi neće moći doći na sva mjesta, na primjer do svih otoka.

VIP će, kaže Pejković, Končaru pomoći i u plasmanu novih baznih stanica u mreži njihova partnera Vodafona te drugih telekomunikacijskih kompanija. Potencijalno najveće tržište je u istočnoj Europi jer je tamo najviše lokacija za bazne stanice udaljenih od elektroenergetske mreže pa moraju osigurati vlastito napajanje.

Končar novu tehnologiju namjerava, potvrdio nam je Car, ponuditi i vojsci jer su takve autonomne stanice s pouzdanim vlastitim napajanjem idealne za njezine potrebe. Vjeruju da će se nakon testiranja na terenu taj konkurentni proizvod već iduće godine naći i na svjetskom tržištu.

Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago ističe kako je s tim proizvodom njihov institut pokazao da je u samom vrhu inovativnih poduzeća, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu, a da se Končar grupa po investicijama u tehnologije u Hrvatskoj nalazi u samom vrhu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik