Končareva vjetroelektrana na najvećem europskom sajmu

Bez autora
Apr 18 2012

Na najvažnijem sajmu vjetroenergije u Europi - EWEA 2012 - koji se od 16. do 19. travnja održava u Kopenhagenu, tvrtka Končar Elektroindustrija predstavila se nizom komponenata i inovativnih rješenja za vjetroagregate, ali i uslugama koje pruža na tom području. Predstavljanje na sajmu u Kopenhagenu uslijedilo je nakon što je tvrtka nedavno zaključila prvu fazu svoje vjetroelektrane na Pometenom brdu, u splitskom zaleđu. Na mrežu je priključeno prvih šest vjetroagregata, svaki snage jedan megavat, u koje je ugrađeno više od 80 posto domaćih komponenata, dok su sve ostale vjetroelektrane u Hrvatskoj izgrađene sa stranom opremom. Končar je dosad u razvoj tog projekta uložio 80 milijuna kuna. Vjetroagregati koji su predstavljeni na sajmu EWEA 2012 rezultat su razvoja i znanja stručnjaka grupe Končar. To su proizvodi koji otvaraju velike izvozne mogućnosti, uz unaprjeđenje hrvatske konkurentnosti i otvaranja novih radnih mjesta.

Končareva vjetroelektrana na najvećem europskom sajmuNa najvažnijem sajmu vjetroenergije u Europi - EWEA 2012 - koji se od 16. do 19. travnja održava u Kopenhagenu, tvrtka Končar Elektroindustrija predstavila se nizom komponenata i inovativnih rješenja za vjetroagregate, ali i uslugama koje pruža na tom području.

Predstavljanje na sajmu u Kopenhagenu uslijedilo je nakon što je tvrtka nedavno zaključila prvu fazu svoje vjetroelektrane na Pometenom brdu, u splitskom zaleđu. Na mrežu je priključeno prvih šest vjetroagregata, svaki snage jedan megavat, u koje je ugrađeno više od 80 posto domaćih komponenata, dok su sve ostale vjetroelektrane u Hrvatskoj izgrađene sa stranom opremom. Končar je dosad u razvoj tog projekta uložio 80 milijuna kuna.

Vjetroagregati koji su predstavljeni na sajmu EWEA 2012 rezultat su razvoja i znanja stručnjaka grupe Končar. To su proizvodi koji otvaraju velike izvozne mogućnosti, uz unaprjeđenje hrvatske konkurentnosti i otvaranja novih radnih mjesta, ističu u kompaniji.

"Drago nam je što možemo na ovako velikoj i važnoj manifestaciji za industriju u kojoj djelujemo predstaviti niz naših proizvoda te najsuvremenijih rješenja koja nisu isključivo namijenjena vlastitim potrebama, već i drugim proizvođačima. Vjerujemo da ćemo predstavljanjem inovativnih proizvoda i usluga privući nove poslovne partnere", izjavio je član uprave Končara Davor Mladina.

Končar je na sajmu u Kopenhagenu predstavio frekvencijski pretvarač KONvert, sustav upravljanja vjetroagregatom KONwecs, vlastiti sustav SCADA (ProzaNET), metalne konstrukcije - stup vjetroagregata, transformatorsku stanicu za vjetroagregate VE-TS 2500, elektromotorni pogon za vjetroagregate, sustav nadziranja kvarova na generatoru, ali i ekspertne usluge.

Najznačajnije okupljanje eksperata u industriji za korištenje energije vjetra organiziralo je europsko udruženje EWEA (European Wind Energy Association). Ove se godine okupilo više od 9000 sudionika iz 84 zemlje po čemu je taj skup najveći do sada.

Uz izložbeni, u sklopu tog velikog sajma organiziran je i konferencijski dio. U sklopu njega Končarevi stručnjaci razgovarat će s brojnim ekspertima što će im omogućiti razmjenu znanja i informacija, učvršćenje poslovnih odnosa i uspostavu novih kontakata. Konferencijska događanja s više od 40 rasprava pokrivaju širok raspon aktualnih tema (od političkih i marketinških do financiranja, hardverske tehnologije, mreža te istraživanja i razvoja), stručne okrugle stolove s kreatorima politike i ključnim ljudima iz industrije, te diskusije i informativne prezentacije, navode u Končaru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik