Korišćenje Sunca kao neiscrpnog izvora energije

Bez autora
Apr 25 2012

Korišćenjem sistema solarne energije Srbija bi za pet godina značajno smanjila energetsku zavisnost od uvoza. Srbija ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje što je skoro dva puta više od evropskog proseka. Samo jedan solarni kolektor površine svega jedan metar kvadratni u Srbiji generiše energiju koja se dobija sagorevanjem 130 litra nafte, pruža uštedu od 750 kWh električne energije, podmiruje do 30 posto potreba za grejanjem i smanjuje emisiju CO2 za više od 305.000t na godišnjem nivou. Ministarstvo je 2009. propisalo povlašćenu cenu (feed-in-tarifu) za solarnu energiju u Srbiji u iznosu od 23 evrocenta po 1 kWh što je u okvirima evropskog proseka od 20-30 evrocenta po 1 kWh. Uspostavljena je i ugovorna obaveza o obaveznom otkupu električne energije po povlašćenoj ceni od 12 godina, kao i maksimalna jačina solarne elektrane od 5 MWh.

Korišćenje Sunca kao neiscrpnog izvora energijeKorišćenjem sistema solarne energije Srbija bi za pet godina značajno smanjila energetsku zavisnost od uvoza.

Srbija ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje što je skoro dva puta više od evropskog proseka. Samo jedan solarni kolektor površine svega jedan metar kvadratni u Srbiji generiše energiju koja se dobija sagorevanjem 130 litra nafte, pruža uštedu od 750 kWh električne energije, podmiruje do 30 posto potreba za grejanjem i smanjuje emisiju CO2 za više od 305.000t na godišnjem nivou.

Ministarstvo je 2009. propisalo povlašćenu cenu (feed-in-tarifu) za solarnu energiju u Srbiji u iznosu od  23 evrocenta po 1 kWh što je u okvirima evropskog proseka od 20-30 evrocenta po 1 kWh. Uspostavljena je i ugovorna obaveza o obaveznom otkupu električne energije po povlašćenoj ceni od 12 godina, kao i maksimalna jačina solarne elektrane od 5 MWh. Usvajanjem Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Srbiji je stvoren povoljan  ambijent za ulaganje u ovu oblast. Visok potencijal Srbije u oblasti solarne energeije privlači veliki broj investitora, međutim broj sprovedenih projekata  je veoma mali.

Stoga je CEDEF organizovao skup sa ciljem da zainteresuje lokalne samouprave za solarne projekte, kako bi se unapredila investiciona klima, predstavili potencijali gradova i opština u Srbiji i istakao značaj sve bitnije oblasti investiranja u „zelenu energiju“. Na skupu su predstavljeni projekti deset opština, najsavremenije tehnologije i kreditne linije u oblasti solara.

“U narednih sedam do osam godina očekujemo ulaganje od devet milijardi evra u energetski sektor. Srbija ima 20-40 posto više sunčanih dana od evropskog proseka, a kako se cena tehnologije za korišćenje sunčeve energije u proteklih pet godina smanjila se za 50 posto očekuje se znatno više korišćenje Sunca kao neiscrpnog izvora energije. S obzirom da Srbija kao članica Energetske zajednice Jugoistočne Evrope ima obavezu da poveća ukupan udeo obnovljivih izvora energije sa 21,8 na 29 posto, energija Sunca sve više dobija na značaju“, naglasio je prof. dr Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku Vlade Republike Srbije.

Tom prilikom Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, ukazao je na potencijal Pčinjskog okruga.  Kako je istakao, Grad Vranje, sa 272 sunčana dana godišnje i preko 30 lokacija za izgradnju mini hidro elektrana predstavlja izuzetno povoljan region za ulaganja u obnovljive izvore energije. Vranjska Banja poseduje velike mogućnosti za korišćenje geotermalnih izvora  za  generisanje toplotene i električne energije. Očekuje se da u narednom periodu Pčinjski okrug i grad Vranje postanu energetski centar Srbije, dodao je on.
 
Zoran Knežević, direktor Elektrodistribucije Vranje je rekao da Elektropivreda Srbije planira da se u narednom periodu znatno više posveti obnovljivim izvorima energija, pa je tako danas otvarena prva mini hidroelektrana, a cilj je da uskoro u Vranju počne sa radom i prva solarana elektrana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik