Kostolac pre Kolubare

Bez autora
Jul 11 2011

Kineska Eksim banka odobrila je Srbiji kredit od oko 340 miliona dolara za revitalizaciju dva postojeća bloka Termoelektrane „Kostolac B” ukupne snage 700 megavata. Na ovaj način aranžman s kineskom vladom potpisan 2009. godine ulazi u finalnu fazu.Modernizacijom „Kostolca” povećaće se efikasnost i pouzdanost centrale, produžiti životni vek termoblokova za više od 20 godina bez dodatnih ulaganja, a njihova snaga biće veća za oko 10 odsto.

Kostolac pre KolubareKineska Eksim banka odobrila je Srbiji kredit od oko 340 miliona dolara za revitalizaciju dva postojeća bloka Termoelektrane „Kostolac B” ukupne snage 700 megavata, potvrdio je juče za „Politiku” dr Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku, naglašavajući da na ovaj način aranžman s kineskom vladom potpisan 2009. godine ulazi u finalnu fazu.

Upitan šta Srbija dobija ovom prvom fazom kineskog aranžmana, Škundrić objašnjava da će se modernizacijom „Kostolca” povećati efikasnost i pouzdanost centrale, produžiti životni vek termoblokova za više od 20 godina bez dodatnih ulaganja, a da će njihova snaga biti veća za oko 10 odsto.

– Reč je o preferencijalnom kreditu koji je odobrila kineska vlada s vrlo povoljnom godišnjom kamatom od oko tri odsto – kaže Škundrić, dodajući da je prošle godine u Kini Elektroprivreda Srbije potpisala ugovor sa kineskom kompanijom CMEC kojim se predviđa revitalizacija blokova B-1 i B-2.

Na konstataciju da smo na ovaj način kredit za „Kostolac” dobili pre „Kolubare”, savetnik premijera potvrdno odgovara i dodaje da je projektom s kineskom vladom predviđena i izgradnja sistema odsumporavanja, novog termobloka, izgradnja rečne luke i železničke pruge kao i proširenje eksploatacije uglja sa devet na 12 miliona tona godišnje.

– Prva faza rekonstrukcije na bloku B-2 već je započeta, a ceo paket-aranžman vredan 1,3 milijarde dolara (u koji ulazi proširenje kopa Drmno i izgradnja novog bloka) trebalo bi počne da se realizuje krajem ove ili početkom naredne godine – kaže Škundrić i objašnjava da je protokolom potpisanim s kineskim partnerom bilo previđeno i da će sve što se u međuvremenu bude radilo u „Kostolcu” biti refinansirano, što je danas i potvrđeno.

Predviđeno je da se 85 odsto sredstava za ovaj projekta finansira iz kredita kineske Eksim banke, odnosno oko 1,06 milijardi dolara. Preostalih 15 odsto bila bi sredstva naručioca i korisnika.

Rok otplate kredita iznosio bi 15 godina, a period počeka do pet godina u zavisnosti od perioda realizacije svakog pojedinačnog projekta u okviru paket-projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik